Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаПСС-Дупница учи курсисти как се оказва долекарска помощ на 2000 м. надморска...

ПСС-Дупница учи курсисти как се оказва долекарска помощ на 2000 м. надморска височина

Над 240 души преминаха курсове за оказване на долекарска помощ в планината, а 50 спасители успяха да опреснят и разширят знанията си. Това стана възможно благодарение на ПСС-Дупница, които успяха да организират 8 беседи през зимния сезон. Домакин на събитията бе хижа „Рилски езера”, а участие в практическите занимания взеха лекари от УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” и УМБАЛ “Св. Анна”.

Сред лекторите, доброволно отделили от времето си между дежурствата в двете големи университетски болници, са д-р Габриела Найденова, д-р Петър Стоилов, д-р Георги Стоилов, Петър Петров, д-р Гроздан Гроздев, д-р Фади Шен, д-р Георги Митев и д-р Севдалина Михайлова, съобщават от ПСС-Дупница. Те се надяват, инициативата да продължи и в бъдеще, като по този начин да допринесат за повишаването на знанията на хората за реакции в планината. През настоящия зимен сезон спасителите от Дупница реагираха на десетки сигнали за пострадали в планината, при които бе оказана долекарска помощ на над 2 000 метра надморска височина. Бързите и професионалните им реакции се оказаха от изключителна важност за спасяването на туристи високо в Рила.

Припомняме, че от края на миналата година ПСС-Дупница разполага с нов пункт на Седемте рилски езера. Помещенията са част от Контролно-информационен пункт на Дирекция „Национален парк Рила“ и се ползват съвместно с отряда на планинските спасители в Дупница. Те вече са оборудвали своите помещения с необходимата специализирана техника. По този начин се сбъдна дългоочакваната мечта на „ангелите от планината” да имат собствена база, която да дава възможност както за по-бърза реакция при спасяването на хора високо в циркуса на Рила, така и при организирането на обучителни и практически занимания.

RELATED ARTICLES

Most Popular