Monday, May 13, 2024
HomeАктуално от днесСтотици в Дупница се простиха с Ангел Христов

Стотици в Дупница се простиха с Ангел Христов

Златко Баретата дойде на погребението, близки на Пашата и Алексей Петров донесоха цветя

Огромни венци и стотици бели рози отрупаха ковчега на Геле, траурната процесия блокира центъра на града

Знакови лица от ъндърграунда, бивши барети и служители от системата на МВР, членове на някогашното „Сдружение за възраждане на Дупница” и Консултативния съвет към Общината бизнесмени, адвокати, учители, общественици, роднини и стотици граждани изпратиха в последния му път Ангел Христов-Геле.

Златко Баретата дойде на крака в Дупница, за да отдаде последна почит на своя приятел. Приближени до ънърграунд средите разпознаха автомобили на близки до Румен Николов Пашата и Алексей Петров, които са донесли цветя. Въпреки огромния медиен интерес и десетките обективи, в храма дойдоха Апостол Чакалов-Тоци, придружен от неговата майка, Красимир Оков,  Големия Краси, Цветомир Цветков, Иво Проданов, екскметът на Дупница Атанас Янев, бившият председател на ОбС Явор Тодоров, адвокатите Емил Велинов и Йонко Гергов, счетоводителят по делата на двамата „братя” Христина Ангелова, Васко Василев – Клеменца и много други, с които животът и бизнес делата са ги свързвали през годините.

Часове по-рано в черковния двор стоеше изключително близкият до т.нар. братя Галеви – Стоян Ушатов. Председателят на читалище „Георги Тодоров”, считан за техен покровител в системата на МВР,  не можеше да скрие покрусата си от загубата на своя добър приятел Ангел Христов-Геле.

Още преди обяд дворът на катедрален храм „Св. Георги Победоносец в Дупница” започна да се пълни с хора, дошли да си вземат последно сбогом с покойника. Оградата бе отрупана с двуметрови венци, оставени от приятели и съратници на Геле. Траурни ленти с надписи „Братко мой, ние тъжим за теб”, „ Ние скърбим за теб, брат наш”, „Почивай в мир, братко наш” , „Последно сбогом от твоите братя” се спускаха върху естествените бели цветя. Венци на бивши служители на ЦСБОП, местни търговци и заведения в града, близки, роднини и приятели приковаваха погледите на десетките журналисти. На входа на черквата „ Св.Георги Победоносец” стояха цветя от най-скъпите до Геле хора  – неговата съпруга и децата му.

Многобройни телевизионни и журналистически екипи излъчваха в преки репортажи случващото се около опелото на Ангел Христов. Часове преди церемонията пред централния храм стояха позиционирани камери и обективи. Дрон кръжеше в небето и заснемаше от височина траурното събитие. Това до голяма степен предизвикваше безпокойство и недоволство, сред присъстващите. Опечалени не пристъпваха в самия черковен двор, избирайки пространството в градините наоколо, за да не попадат във фотообективите.

Минути преди началото на церемонията пристигна опечаленото семейство, което запази самообладание и премина с достойнство пътя до черквата в най-тъжния за фамилията ден. Редом до съпругата Радмила стояха техните деца Виктор и Елен.

Камбана оповести началото на опелото. На ръце в храма бе внесен ковчегът с тялото на покойника. Стълбите бяха застлани с червен килим. Черквата се оказа тясна да побере всички дошли на църковната литургия за упокой, която отслужи архиерейският наместник Георги Паликарски, в съслужение с всички местни свещеници.

В последния му път Геле бе изпратен с дълга процесия, която наложи регулиране на движението в централната градска част на Дупница.

Като бивш църковен настоятел и голям дарител, той бе погребан в алеята до гробищната църква „Св. Иван Рилски”. Стотици бели цветя и венци покриха погребалната му могила и белязаха края на земния му живот.

RELATED ARTICLES

Most Popular