Thursday, May 23, 2024
HomeРегионКюстендилСтуденти от Националната художествена академия ще се включат в пленера "В духа...

Студенти от Националната художествена академия ще се включат в пленера “В духа на Майстора” в Кюстендил

Деветият студентски пленер “В духа на Майстора” ще се състои в Кюстендил от 18 до 30 юни, съобщи директорът на художествената галерия в града Валентин Господинов. В пленера ще се включат 18 студенти от Националната художествена академия (НХА), от специалностите – “Живопис”, “Скулптура” и “Изкуствознание”. Участниците в творческата инициатива традиционно ще имат възможност да посетят художествената галерия и да се запознаят със забележителностите на Кюстендил.
Инициатори за провеждането на пленера, чието начало беше поставено през 2014 година, са художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил и НХА.
През тази година участниците от специалността “Скулптура” ще работят върху проект, започнал през миналата година и предвиждащ възстановяването на района, известен като “Гъбката” в лесопарк “Хисарлъка”. Студентите ще творят около възстановяването на пластичен елемент, който ще има функция за сядане и почивка.
Надяваме се да превърнем района във възможност за дългосрочна изява, като пространството там продължи и в бъдеще да се претворява, възстановява и обогатява, коментира Валентин Господинов. “Имаме идея този район да се превърне в галерия на открито, като експонираме творби на студенти от предишните пленери, които сега са във фонда на галерията. Така те ще намерят постоянна публичност”, каза още той. Господинов посочи, че за една година няма как да бъде усвоено мястото, което много кюстендилци приемат като природен храм.
Студентите ще използват дървото като основен материал, но няма да има ограничение в използването и на други материали. Допустими са и въжета, прозрачни материи, поликарбонат, бетон, каза инициаторът на пленера и допълни, че идеята е да се преплетат различните творчески търсения на студентите.
В края на творческата инициатива, студентите от специалността “Живопис” ще изложат творбите си в художествената галерия в Кюстендил, ще бъдат изложени и фотоси на направеното в “Хисарлъка”.

RELATED ARTICLES

Most Popular