Monday, May 13, 2024
HomeНовиниСвятУкраинските сили са подложили Донецк на обстрел

Украинските сили са подложили Донецк на обстрел

Кремъл: Американските системи “Пейтриът” ще са мишена на руските удари в Украйна

Град Донецк е подложен тази сутрин на най-масирания обстрел от 2014 г. насам. Това съобщи Наталия Шуткина, заместник-ръководител на представителството на т.нар. Донецка народна република (ДНР) в Съвместния център за контрол и координация на въпросите, свързани с военните престъпления в Украйна, предаде ТАСС.  Според нея срещу града са изстреляни 40 ракети “Град”. Пострадали са централни райони. В момента работим за установяване на щетите, като те са немалко, тъй като района е гъсто застроен, каза Шуткина. Междувременно Кремъл обяви, че американските системи за противоракетна отбрана “Пейтриът” ще бъдат легитимна мишена на руските удари срещу Украйна, ако САЩ разрешат те да бъдат доставени в помощ на Киев.

Вашингтон финализира плановете си да изпрати системи “Пейтриът” на Украйна. Решението за това се очаква да бъде огласено още тази седмица, казаха трима високопоставени американски служители пред Ройтерс във вторник.

“Пейтриът” е смятана за една от най-модерните американски системи за противовъздушна отбрана, включително срещу самолети, крилати и балистични ракети. Тя обикновено включва пускови установки, радар и друга спомагателна техника.

Руското посолство във Вашингтон предупреди, че предложеното доставяне на такива системи е провокация и може да има непредвидими последици.

“Дори без да предоставя “Пейтриът”, САЩ се въвличат все по-дълбоко и по-дълбоко в конфликта в постсъветската република”, отбеляза посолството в своя канал в “Телеграм”.

“САЩ са тези, които носят отговорност за удължаването и ескалацията на украинския конфликт”, допълни мисията.

От началото на конфликта досега Вашингтон е предоставил на Украйна военна помощ за 19.3 милиарда долара./ mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular