Monday, May 13, 2024
HomeРегионДупницаУкрепват пътни отсечки, засегнати от срутища в Югозапада

Укрепват пътни отсечки, засегнати от срутища в Югозапада

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища, свлачища и други геодинамични процеси.

Една от обособените позиции е за проектиране на трайно укрепване на пътното платно на 8 участъка в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. Компрометираните отсечки са на път III-637 Вулкан – Пенкьовци, път II-62 Кюстендил – Дупница и път II-84 Юндола – Якоруда – Разлог. По трасето Кюстендил – Дупница преминава интензивен трафик от и към ГКПП „Гюешево“. Пътят Юндола – Якоруда – Разлог осъществява най-кратката връзка от АМ „Тракия“ до курортните комплекси в Банско. Участъците, които се нуждаят от укрепване, са в района на Якоруда, където преминава и теснолинейката на БДЖ, което затруднява почистването на републиканския път при свличането на скални маси. Движението в двете отсечки от третокласния път Вулкан – Пенкьовци, предвидени за проектиране и укрепване, се осъществява само в едната лента поради пропадане на платното и нарушено отводняване на пътя.

В друга обособена позиция е включено изготвянето на технически проект за трайното укрепване на 4 участъка в областите София и Враца. Отсечките са на път III-181 /СОП/ – Бистрица – Железница – Алино и път II-16 Зверино – Елисейна през Искърското дефиле. По пътя Зверино – Елисейна преминава интензивен трафик и отсечката се използва за обходен маршрут при спиране на движението по път I-1 Мездра – Ботевград. Участъкът, който се нуждае от укрепване, е в района на Елисейна. При обилни валежи в отсечката се свличат скални маси върху платното. Третокласният път Бистрица – Железница – Алино е основна връзка на населените места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „Ярема“ със столицата.

RELATED ARTICLES

Most Popular