Thursday, May 23, 2024
HomeРегионКюстендилЧестито! Крум Дамянов получи националната награда за скулптура в Кюстендил

Честито! Крум Дамянов получи националната награда за скулптура в Кюстендил

Крум Дамянов получи Националната награда за скулптура “Иван Лазаров” в художествената галерия в Кюстендил. Церемонията се състоя днес, в Деня на народните будители.  Дамянов получава наградата за изложбата си “Скулптура и процес”, представена в галерията “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил, от 2 юли до 30 септември, част от която може да бъде видяна и днес в галерията, предаде БТА.

Авторътполучава статуетка и парична награда на обща стойност 9000 лв. Средствата са осигурени от Община Кюстендил, СБХ и Министерство на Културата.

“Благодаря от все сърце. Много навреме идва това нещо. Когато на човек му се отдалечи твърде много рождената дата като година, сещането за него става все по-рядко и това, което случва в момента между мен и вас- много благодаря!”, каза при получаването на наградата Крум Дамянов.

Новият лауреат на Националната награда за скулптура е избран измежду петима номинирани автори, сред които освен него са Павел Койчев, Борис Гондов, Павлин Радевски и Пламен Аврамов. Те бяха представени от директора на Съюза на българските художници Любен Генов. Всички номинирани творци получиха грамоти.

В галерията беше открита и изложба на миналогодишния лауреат Ивайло Аврамов, който я показва в недовършената част на галерията. Произведението му “Опори” е специфично свързано със средата, в която е изградено – първата зала в новото, незавършено архитектурно пространство.

Наградата “Иван Лазаров” е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 година. Присъжда се на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година. Новият лауреат получи днес статуетка – копие на скулптура на Иван Лазаров и парична награда от девет хиляди лева, предоставени от Община Кюстендил, Министерство на културата и Съюза на българските художници.

RELATED ARTICLES

Most Popular