Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионЧестито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Отново е Рождество Христово. В духа на православната ни църковна традиция и тази година нека се поздравим с Рождения ден на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Рождество Христово, Коледа е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден.

Има поверие, че в коледната нощ небето “се отваря” и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне. В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни. На Коледа семействата взаимно си гостуват, хората почиват, обикалят приятели и роднини и сядат на трапезата за здраве.

На трапезата на Коледа още от миналото има традиция да присъстват обрeдна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка, свинско изпържено на хапки. Трапезата на Коледа не се вдига цял ден.

Имен ден празнуват: Райко, Радко, Радослав, Радостин, Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир, Младен.

По традиция Коледа се празнува три дни. Към коледните празници се числи и Стефановден, който е на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан. Със Стефановден завършват Коледните празници.

RELATED ARTICLES

Most Popular