Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияДоростолският митрополит Яков: "Вярвайте, обичайте, бъдете дейни добротворци, носители на Божествената светлина...

Доростолският митрополит Яков: “Вярвайте, обичайте, бъдете дейни добротворци, носители на Божествената светлина чрез делата си”

Доростолският митрополит Яков ще бъде посрещнат днес в катедралната църква “Св. Св. Апостоли Петър и Павел” в Силистра, където ще бъде отслужена архиерейска света литургия.
“Няма християнско сърце, което със сълзи на умиление да не преживява Рождественската радост, озарила Вселената от Витлеемските ясли, вместили в себе си невместимия Христос Бог”.
Това се казва в Рождественското послание на Доростолския митрополит Яков до боголюбивия клир, всечестното монашество и всички православни християни от богоспасяемата Доростолска епархия.
“Отдадени на ежедневните грижи, изтласкахме Бог в периферията на сърцата си и мъчително се опитваме сами да намерим начини за справянето с “модерните” болести на съвременната цивилизация – стреса, апатията, отчуждението и не си даваме сметка, че те са породени именно от това отдалечаване на сърцата ни от бога”, се казва в посланието. Подчертава се, че “действително живеем във време смутно и разделно, в свят на изпитания и съблазни”. “Но въпреки тях, или може би именно поради тях, ние винаги трябва да се уповаваме на думите на нашия Божествен спасител: “Дерзайте: Аз победих света”. Дерзайте “означава вярвайте, означава обичайте, означава бъдете дейни добротворци, носители на Божествената светлина чрез делата си”, се казва в посланието на Доростолския митрополит Яков.

RELATED ARTICLES

Most Popular