Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБлагоевградЧиталището в Благоевград именува две от библиотеките си в памет на творците...

Читалището в Благоевград именува две от библиотеките си в памет на творците Борислав Владиков и Красимира Кацарска

Две от библиотеките на Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1866“ вече носят имената на творците Борислав Владиков и Красимира Кацарска. На официална церемония, Централната читалищна библиотека в Благоевград беше именувана на писателят и публицист Борислав Владиков.
Това е един достоен завършек на един достоен живот на човек, който е оставил трайна диря в литературното творчество, не само на региона, а на цялата страна, каза пред журналисти председателят на читалището Васил Новоселски. Той допълни, че Владиков е отдал своите сили за културата на Благоевград, той е един от учредителите на Радио Благоевград, директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, дългогодишен ръководител на творческото обединение на писателите в читалище „Никола Вапцаров“ и региона.
На официалната церемония, на която Централната читалищна библиотека беше именувана на Борислав Владиков, се събраха културни дейци и близки на писателя, които припомниха части от негови произведения.
Читалището в Благоевград именува един от своите филиали на Красимира Кацарска – изключителен поет, есеист, писател и литературен критик и член на Съюза на българските писатели, каза още Васил Новоселски. Името на Красимира Кацарска ще носи библиотеката на ул. „Сан Стефано“ в Благоевград.
Председателят на читалището в Благоевград посочи още, че има много неиздадени произведения на Кацарска, за което ще бъдат положени усилия да се подпомогне семейството й и да се публикува онова, което все още не е достигнало до читателите. На този етап грижата на читалището обаче е да постави имената им на входа на две от библиотеките в града, с което да се отдаде уважение към техните личности и творчество.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular