Sunday, May 26, 2024
HomeАктуално от днесСкок на новозаразените с COVID-19 в Благоевградско

Скок на новозаразените с COVID-19 в Благоевградско

Педиатърът д-р Дафина Тачова: Увеличава се броят на малките пациенти с много висока температура, част от тях са с коронавирусна инфекция

Скок на новозаразените с COVID-19 в област Благоевград, отчитат от Регионалната здравна инспекция.  Само през изминалото денонощие техният брой е 109. Новорегистрираните случаи в областта за изминалото денонощие са 109, като най-голям е броят в областния център, където новите случаи са 38.

“Във Вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Благоевград са настанени за лечение 21 пациенти с COVID-19”, каза завеждащият отделението д-р Румен Кондев.

“Увеличение на болните, които се нуждаят от болнично лечение, се наблюдава от около седмица. Това са предимно възрастни хора на около 80 години и с придружаващи заболявания”, посочи д-р Кондев.

“Към момента лятната ковид вълна преминава по-леко при по-младите хора, като в отделението има двама пациенти на възраст между 50 и 60 години”, допълни той.

“В последните седмици се установяват и случаи на COVID-19 при децата, но тъй като преди не се изследваха, няма статистика дали има увеличение”, каза д-р Дафина Тачова – педиатър и специалист детска пневмология и фтизиатрия.

“От около три седмици се увеличава броят на малките пациенти с много висока температура, която продължава около 4-5 дни”, посочи д-р Тачова. Това е и причина да бъдат насочвани за изследване за COVID-19, като една четвърт до една трета от тях се оказват положителни.

“Не всички деца с вирусни симптоми са с COVID-19, в момента в Благоевград има и други вируси, но при потвърден положителен резултат и изолация, се намалява възможността за разпространение на заболяването”, допълни педиатърът. Тя успокои, че вирусът при пациентите протича с много висока температура, но в рамките на няколко дни децата се възстановяват.

Във връзка с увеличените случаи на COVID-19 в област Благоевград бяха въведени временни противоепидемични мерки. Със заповед на директора на РЗИ до 20 август в цялата област става задължително носенето на маски за лице в лечебни заведения, центровете за спешна помощ, аптеки, специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

С мерките се въвежда и изискване за спазване на физическа дистанция на обществени места от минимум 1,5 метра от лица, които не са от едно домакинство, а работодателите трябва да организират провеждането на противоепидемичните мерки в работните помещения, сред които редовно проветряване и дезинфекция, недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести, а по преценка и създаване на възможност за работа в дистанционна форма.

Мерките включват и засилен сутрешен филтър в детските заведения, както и ежедневен филтър в институции, свързани с предоставяне на социални услуги.

RELATED ARTICLES

Most Popular