Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионДупницаСтудентът Георги Челенков от Самораново надви 70 смелчаци за кръста в Дупница,...

Студентът Георги Челенков от Самораново надви 70 смелчаци за кръста в Дупница, даряват парите за лечението на Йоана Ковачева

 

Сред първите дарители бяха кметът М. Чимев и заместникът му Крум Милев, патриотът Кирил Чакъров: Отваряме кутиите днес

 

21-годишният Георги Челенков от Самораново извади кръста на Йордановден в Дупница. Той е студент по икономика и бизнес в УНСС, София.

Преди да влязат в реката, участниците в ритуала извиха хора

„Пожелавам на всички, както и на себе си, да сме живи и здрави”, лаконичен бе късметлията. Челенков извади християнския символ почти веднага след като архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски хвърли разпятието от Наковия мост в река Джерман. За кръста се бориха около 70 души.

За кръста се бориха около 70 души.
Кметът Методи Чимев и зам.-кметът Крум Милев с танцьори от ансамбъл „Зора”

И тази година Богоявление се превърна в истински празник за много дупничани и гости на града. Хиляди се събраха на площадчето до моста и край бреговете на реката, за да наблюдават. По традиция организаторите – община Дупница и „Патриоти Дупница”, бяха поканили гайдари от Родопите, под чийто съпровод се извиха хора. Танците водеха участници в надпреварата за кръста и представители на „Патриоти Дупница”.

Кукери от с. Джерман гониха злото
Родопските гайдари

Редом до тях се хванаха танцьори от ансамбъл „Зора” при едноименното дупнишко читалище с ръководител Дилиана Диканска.

Кирил Чакъров от „Патриоти Дупница” и едно от момичетата, организатори на дарителската кампания

Повече от два часа районът ехтеше от патриотичните песни на участниците в богоявленската традиция, свързана с кръщението на Исус Христос в река Йордан. Включилите се в празника от организацията „Патриоти Дупница” гордо развяваха знамена. Кукери от село Джерман гониха злото. Организаторите осигуриха безплатно скара и червено вино. Присъстващите граждани се надпреварваха да целунат кръста за здраве. Някои успяха да се снимат с младежа, извадил светинята от водата.

Моменти от празника

През цялото време имаше кутии за събиране на средства, които ще бъдат дадени за лечението на ученичката в Гимназия „Христо Ботев” в града Йоана Ковачева. Тя има нужда от подкрепа и средства, за да се справи с тежко заболяване. За Йони животът до есента на 2014 г. е изпълнен с много енергия, усмивки и спорт, била е състезателка по ски бягане и биатлон. Тогава обаче пада по стълбите в училище и всичко се променя. При първоначалния преглед лекарите казват, че всичко е наред, въпреки че тя не може да стъпва на крака си. След множество операции и консултации е поставена диагноза „дистония”. Сега Йоана е в инвалидна количка, може да движи само лявата си ръка. Патриотът и треньор по кикбокс Кирил Чакъров съобщи за в. „Вяра”, че кутиите с даренията ще бъдат отворени днес.

Сред първите дарители бяха кметът Методи Чимев и неговият заместник Крум Милев.

За пореден път бе осигурена безплатна скара

Преди ритуала на моста в близкия храм „Покров на Света Богородица” бе отслужена тържествена литургия и осветена вода, която по-късно бе раздадена на вярващите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular