Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПаника в Крайници – кръстът изчезна! Поп Ваклин хвърли 2 светини –...

Паника в Крайници – кръстът изчезна! Поп Ваклин хвърли 2 светини – спасиха ги Станко Дишов и Кристиян Алексов, и съветникът Д. Крекмански цопна в реката

Любомир Бошков долетя от Америка със сина си Георги специално за ритуала

2 кръста бяха хвърлени в дупнишкото село Крайници на Богоявление. Селото има и двама спасители – на първия хвърлен кръст – Станко Дишов и на втория – Кристиян Алексов. От 11 часа до 14 часа мокри до кости крайничани търсиха първия кръст и най-накрая късметът споходи Станко Дишов.

Общинският съветник Димитър Крекмански се хвърли за кръста в народна носия
Любомир Бошков със синът си Георги, които са американски граждани

На литийното шествие присъстваха стотици и след това се събраха на моста на реката да наблюдават хвърлянето на кръста от отец Радослав Ваклин.

Отец Радослав се надвеси над моста на реката, притеснен за кръста
Бизнесменът Георги Ильов и учителят Лазар Кацов

50 мъже, облечени в народни носии, скочиха в ледените води на буйната река Джубрена. За няколко часа крайничани изпаднаха в дива паника, след като кръстът не беше намерен. Да търси кръста, се хвърли и общинският съветник от Дупница Димитър Крекмански, който е и в местното настоятелство на черквата „Успение Богородично”. На ритуала бяха и общинските съветници Емил Станкев и Спас Андреев.

Малката Дария за първи път гледа хвърлянето на кръста с майка си
Кметицата на село Крайници Марияна Димитрова

Организатори на ритуала са Васил Крекмански и ловната дружинка на село Крайници. С развят трибагреник дойде и бизнесменът от Крайници Георги Илъов. Той бе в компанията на уважавания дългогодишен учител от Крайници Лазар Кацов. Производителят на овощни дръвчета Васил Борсучки и собственикът на фирмата за поддръжка на касови апарати Райчо Биволев също присъстваха на празника.

Ритуалът с хвърлянето на кръста бе съпроводен с патриотичен рецитал, изпълнен от Катя Беремова – читалищен секретар на НЧ ”Развитие” в село Крайници. С рецитала Катя нахъсваше мъжете, борещи се с ледените води на реката в мисията да открият кръста на Богоявление.

Кметицата на село Крайници Марияна Димитрова похвали мъжете за ритуала. „Дойдоха нашенци чак от Америка за ритуала. Сред тях е и Любомир Бошков, който доведе и малкия си внук Георги”, обясни Димитрова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular