Валери Симеонов: Слънчев бряг е Содом и Гомор, спираме алкохолния туризъм!

 

  • Има хиляди начини да затвориш едно заведение, заяви вицепремиерът

 

“Заведенията в Слънчев бряг правят курорта на Содом и Гомор”, обяви вицепремиерът Валери Симеонов и се закани да промени това като начало чрез затваряне на заведения, защото нямало време за промяна на нормативната уредба.

По-рано той в туитър заплаши дискотеките по морето с култовата реплика от филма “Вчера” “Ще видите кон боб яде ли” заради нарушаването на нощната тишина.

“Слънчев бряг е национален курорт и в този национален курорт трябва да има възможност след 24,00 ч. човек да се възстанови”, заяви във вторник съпредседателят на “Обединени патриоти”, в чийто вицепремиерски ресор попада и туризмът.

“През последните години курортът се превърна в място за алкохолен туризъм. “Там се вижда как се движат силно опиянени и дрогирани младежи, които падат, блъскат се, крещят, клатят се. Това е недопустимо. За 12 години има ръст от 80% на туристите, а приходите – 0%. Заради свалянето на нивото падат и приходите”, обясни Симеонов.

Той описа и т.нар. “бар кроул”, практикуван масово от чужденци: “Силно опиянени младежи, които се движат на тумби от по 100-200 човека със съдействието на “Слънчев бряг” АД, които за сто човека вземат 50 лв., за 200 – 75. Това е съсипване на реда в курорта за без пари, коленичене пред всички желания. Може скоро да се открият будоари по улиците за сексуални услуги”.

Според вицепремиера от този тип туризъм страдат както туроператорите, които искат да предложат нормална почивка на летуващите, така и заведенията, които са инвестирали в обслужване, интериор и асортимент, който не се изчерпва с “чист спирт от близките карнобатски и пещерски фабрики и някакви есенции”.

По думите му много от хората, живеещи близо до популярния с алкохолните си турове курорт, не стъпват в него, защото “той е нещо отвратително за един умерен, улегнал човек”.

По думите му алкохолът по курортите е ужасен – чист спирт, който се разрежда с какво ли не. Този алкохол се предлагал в “долнопробните заведения и преместваемите обекти”.

“Алкохолният туризъм се спира със затварянето на нощните заведения, предлагащи фалшив алкохол”, убеден е вицепремиерът. Според него в курорта има хиляди бизнесмени, които инвестират непрекъснато, но нямали възвръщаемост, защото туристите предпочитали евтините барове.

Валери Симеонов призна, че за един сезон няма как Слънчев бряг да се превърне в тризвезден курорт, но подчерта, че вече се вземат конкретни мерки за нормализиране на ситуацията. С помощта на държавното акционерно дружество и местната дирекция на полицията договорите за алкохолни турове ще бъдат прекратени заради наличието на нарушения на обществения ред.

Същевременно в заведенията ще влизат комплексни групи за проверка, като няма да се мерят само нивата на шум: “Пожарникарите ще проверяват схемите за евакуация, пожарогасителите, температурите в хладилниците ще мерят от Агенцията по храните, ще се проверяват договорите на работниците. Има хиляди начини да затвориш едно заведение. Целта е да се осигури нормална почивка на хората”.

Валери Симеонов информира, че вече е започнал демонтажът на опасен атракцион, който изстрелва с ластици хора на десетки метри над земята, а не е сертифициран по никакъв начин. Съоръжението се оказало собственост на концесионера на северния плаж.