Friday, May 10, 2024
HomeРегионБлагоевградПредседателят на КОС Пенка Братанова не уважи молба на лишен от свобода...

Председателят на КОС Пенка Братанова не уважи молба на лишен от свобода от Бобовдолския затвор за предсрочно освобождаване

Е.А. не се е поправил и ще долежи още 2  месеца и 13 дни

 

Кюстендилският окръжен съд с председател Пенка Братанова и с участието на прокурора Ангел Байрактарски, не уважи молбата на лишения от свобода Е.А.А. за условно предсрочно освобождаване от неизтърпяната част от наложеното му наказание  „лишаване от свобода“ в размер на 1 г. и 6 месеца. Е.А. е разведен, но във фактическо съжителство, със средно образование, осъждан. Той е осъден на 19.09.2017 г. от  БлРС на 4 години затвор при първоначален „строг“ режим за престъпление по чл. 196, ал.1, т.1 вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал.1, б. „а“ и „б“, вр. чл. 54 от НК. Решението е изменено на 22.05.2018 г. по ВНОХД на БлОС на 3 год и 6 месеца и от 11.07.2018 г. от САС на основание чл. 422, ал. 1, т.5 от НПК, и  вляза в сила на 11.07.2018 г., за остатък в размер на 2  месеца и 13 дни.

Е.А.А. е постъпил в Затвора – Бобов дол на 25.07.2017 г. Той е осъден затова, че през 2016 г. е откраднал поларено одеяло за 20 лв.,  помпа за басейн за 288 лв. и водна помпа за басейн за 45 лв., както и електрически адаптер за 11 лв., или всичко на стойност от 344 лв. На 24.11.2016 г. пък от хипермаркет „Кауфланд“, е хванат на излизане с неплатени тоалетна вода марка „Деним“ за 15,45 лв. и луканка на стойност 4,79 лв. – общо 21,24 лв.

От затворническата администрация са представили доказателства, че при постъпване му в затвора е изготвен скрининг за риск от вреди. Изготвен и първоначален доклад по чл.154 ЗИНЗС,  план за изпълнение на присъдата по  чл.156 от ЗИНЗС, както и  психологическо изследване. Отчетено е, че лишения от свобода има предходни криминални осъждания; че е в недобро здравословно състояние; че  не приема категорично отговорността за извършеното правонарушение, с лекота пренебрегва правила и норми, не приема постановена присъда; не се наблюдава мотивация за промяна на криминалното поведение; отчетен е и повишен риск от сиуцид (самоубийство). Процесът на адаптация е протекъл безпроблемно, но лишения от свобода често се въвличал в конфликти с останалите затворници; наблюдават се враждебни и агресивни тенденции, както и дискриминационни нагласи. Дефицитни зони са: отношение към правонарушението, емоционални проблеми, междуличностни проблеми и умения за мислене. Ресурсите са зрялата  му възраст, и подкрепа от близките. Рискът от вреди е среден за лишения от свобода, останалите лишени от свобода, персонала и  обществото.

КОС счита, че процесът на поправително въздействие в насока промяна на мисленето  му, повишаване на уменията за адекватно решаване на проблемите, постигане на значителни  положителни промени в съзнанието на лишения от свобода,  следва да продължи. По тези съображения, съдът намира, че молбата на осъдения Е.А.А. за допускане на условно предсрочно освобождаване е неоснователна и следва да се остави без уважение.

Предложения или нова молба по чл. 437 от НПК може да се правят не по-рано от 6 месеца от влизане в сила на определението. Определението може да се обжалва или протестира пред АС- София в 7-дневен дневен срок.

RELATED ARTICLES

Most Popular