Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов спря вдигането на акциза за бездимните изделия

Борисов спря вдигането на акциза за бездимните изделия

Още на слизане от самолета в Солун Борисов обяви спотирането на видгането на акциза

 

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще нареди на парламентарната група на ГЕРБ да изтегли законопроекта, с който се иска увеличение на акциза за бездимни цигари от 1 октомври 2018 г. и изравняването му с този за обикновените цигари, което според единствения вносител на нагреваемите стикове – “Филип Морис”, ще доведе до двоен ръст на цената на изделията им.

След като в сряда ВМРО се обяви против по-високото облагане на бездимните изделия, за които изследвания твърдят, че са по-безвредни спрямо обикновените цигари, и се закани да гласува против поправките, внесени от ГЕРБ, Борисов още ри слизането си от самолета в Солун, където е на посещение, заяви пред журналисти, че ще нареди спирането на промените.

“Освен ГЕРБ никой за бюджета не мисли”, заяви премиерът и обясни, че ако се увеличат акцизът за нагреваемите цигари от сегашните 152 лв. на 177 лв. за кг влаган тютюн, в хазната щели да влязат допълнително 30 млн. лв.

“След като искаме да дотираме цигарите, след като искате да подаряваме пари от бюджета за цигари, бездимни, това е загуба за държавния бюджет. Така на практика ние ще дотираме чужди компании, които “патриотите” подкрепят. Разпоредил съм на Цветанов или да оттеглят закона, или да не се облагат с такива мита като другите цигари”, каза Борисов.

“В България всеки говори за реформи и в момента, в който решим да направим нещо за обществото и изведнъж започват “кой, майка му, леля му”, в случая става дума за Филип Морис. Бедна България подарява тези пари”, заяви премиерът.

Щом тези, които критикуват законопроекта, сред които и патриотите, искат да го изтеглим, нека така да бъде, допълни той.

“Наслушах се днес на глупости. Когато опозицията ни атакува – има смисъл, разбирам, но в случая говорят и нашите коалиционни партньори. Само ще им кажа, че след 1-2 месеца започваме да гледаме бюджета и ще дойдат с огромните си искания”, закани се той.

“Няма да сме вечни! Но да запомнят това – този зверски популизъм няма да излезе надобре. И затова ние казваме ясно и точно: Единственото, в което се заклевам, когато прочетох, не можах да повярвам сутринта, целта ни е била да си попълниме бюджета, щото веднага сега имаме на минус. Разходите отиват милиард и половина нагоре от искания, а влизаме на минус в събираемостта. Добре, приемам го. Щом ще ни обвързват с някой си, няма да го правя”, посочи още Борисов.

“Председателството свърши, няма да оставям повече ГЕРБ да става тупан на който сутрин някой няма работа и излиза и се изказва по нас”, закани се още Борисов на коалиционния си партньор.

“Много стисках зъбите, достатъчно”, продължи премиерът. .

ГЕРБ е обект на остри нападки след като миналия петък внесе промени в акциза за бездимните изделия с мотива, че те също съдържат тютюн и затова трябва да се облагат като обикновените цигари. Така България ще се превърне в единствената страна в света,в която бездимните стикове се облагат като обикновените цигари и според анализаторите това ще доведе до спиране на иновативна и по- безвредна за пушачите технология, а онези, които вече ползват бездимните устройства, ще си купуват стикове от съседните държави и така бюджетът ще се лиши и от сегашните приходи от нагреваемите цигари.

Срещу вдигането на акциза им се обявиха и депутатите от ВМРО, които в сряда декларираха, че ще гласуват в пленарна зала твърдо против това предложение.

Депутатът Александър Сиди от ПГ на “Обединени патриоти – НФСБ, “Атака” и ВМРО”, посочи пред журналисти, че това е трябвало първо да бъде съгласувано с групата на “Обединени патриоти”, а не те да бъдат приканени да подпишат законопроекта “на крак в залата”.

Европейската комисия, която е особено стриктна по отношение на акцизната политика, гледа по малко по-различен начин, а той е именно, че тези цигари са безвредни до доказване на противното, а не както обикновено работи Комисията, посочи Александър Сиди. По думите му това означава, че тя дава шанс на това ново изделие. В България също би трябвало да изчакаме да видим дали има доказателства, че тези бездимни цигари са толкова вредни колкото и конвенционалните цигари, защото иначе остават съмнения защо точно го правим, коментира той. Виждаме, че тези бездимни изделия взеха един сериозен пазарен дял и веднага бива ударен този производител с акциз, с който вдигаме цената на това изделие и съответно пушачите се връщат към конвенционалните цигари, отбеляза Сиди.

Като част от управляващото мнозинство депутатите от ОП трябва да търсят начин да бъде напълнена хазната, но хайде да не го правим на гърба на българските граждани и на здравеопазването, призова Сиди. Като говорим за ползата, нека да видим каква ще бъде вредата, когато върнем тези хора, които пушат това изделие, на конвенционални цигари, посочи той.

От “Воля” също смятат, че трябва да се изчака с промяната на акциза на бездимните цигари.

Ние сме за адекватно облагане, както на конвенционалните цигари, така и на бездимните тютюневи изделия, коментира Дора Христова пред журналисти в парламента. Тя отбеляза, че засега тези продукти не могат да бъдат квалифицирани към групата от традиционните тютюневи изделия, затова според ЕК е по-добре акцизът им да бъде като на насипния тютюн.

Вместо в средата на годината да се променя акцизът, защо не се изчака новата директива на ЕК, в която да бъде дадено конкретно становище към коя група се класифицират, коментираха от “Воля”. От партията ще изчакат дебатите в парламентарните комисии и тогава ще вземат окончателно решение дали да подкрепят законопроекта.

RELATED ARTICLES

Most Popular