Sunday, May 5, 2024
HomeБизнесЕРМ Запад помогна на семейство щъркели да свият гнездо в Краище

ЕРМ Запад помогна на семейство щъркели да свият гнездо в Краище

Компанията полага грижи за безопасността на птиците в цяла Западна България

 

Благодарение на навременните действия на ЕРМ Запад, двойка щъркели ще може спокойно да свие гнездото си на електрически стълб в село Краище, Благоевградско, на който беше поставена специална платформа от служители на дружеството. Това беше направено след сигнал на жители от село Краище, които забелязали как щъркелите се опитват да свият безуспешно гнездото си на стълба, като трупат по него клони. Без специална платформа обаче това е можело да доведе както до смъртта на птиците, така и до проблеми с електрозахранването, обясниха от дружеството.

Освен чрез добрата воля и съпричастност на компанията за безопасността на птиците, ЕРМ Запад  се грижи за обезопасяването на щъркеловите гнезда в цяла Западна България и чрез проектите „Живот за птиците“ и „Безопасен полет за птиците на Дунав“, които се изпълняват съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)  по програма LIFE на Европейския съюз.

В рамките на тези проекти ЕРМ Запад има ангажимент да обезопаси общо 6600 електрически стълба, да постави 4900 маркиращи устройства (дивертори) и да монтира 900 платформи за щъркелови гнезда. До момента са обезопасени общо 4700 стълба, поставени са 3000 дивертора, а планът за платформите вече е преизпълнен, като са монтирани близо 940 щъркелови платформи.

За цялостната си политика за опазване на околната среда компанията бе класирана на първо място в конкурса на b2bMedia “Най-зелените компании в България” за 2023 година.

RELATED ARTICLES

Most Popular