Sunday, May 26, 2024
HomeРегионДупницаВасил Говедарски се развихри с моторна резачка в центъра на Дупница!

Васил Говедарски се развихри с моторна резачка в центъра на Дупница!

Даде живот на скулптори от дърво в арт фестивала „Радостта на Земята“

 

Васил Говедарски даде живот на скулптори от дърво, които изработи пред впечатлената публика на площада в Дупница. Фигурите на скулптора от сапаревобанското село Овчарци, който се прочу с извайваните с моторна резачка дървени мечки и птици, привличаха погледите на минаващите. Изложените творби оставаха на втори план при запалването на резачката и работата, която караше хората да спрат, за да видят как дървото се превръща в истинско произведение на изкуството.

„Мечките най-много се харесват, както беше и в началото, преди близо 8 години. Изработвам всякакви животни – петел, бухали, сърнички, папагал, но мечката впечатлява най-много, особено децата. Работата не ми омръзва. Ако днес не ми се прави мечка, ще е друго животно. Правя и по – екзотични от време на време, като крокодили, жирафи, които също ме затормозяват една идея, но в добрия смисъл“, каза Васил Говедарски. На въпроса колко време отнема изработването на една мечка, скулпторът отговори: „Зависи колко е голяма – от една седмица до 1 месец, при постоянна работа. Повече време отива за мечките с отворена уста, които са по-деликатни за изработване“.

Майсторът разкри, че годините и опитът му помагат да усъвършенства своите произведения и да подобрява качеството им . „От днешна гледна точка виждам, че спрямо качеството има голяма разлика. Годините и опитът си оказват влияние и смятам,  че качеството сега е доста по-добро. Подбирам и материала, и лаковете. С годините разбрах кое дърво е по-подходящо за тези дърворезба. Тя се получава от всякакъв вид дървесина. Няма толкова значение самата дървесина, а нейното качество. Всеки вид дървесината може да е лоша и добра. Вече се научих да я разпознавам. Доста бързо се ориентирам кое е подходящо за дърворезба или не“, споделя Говедарски, който по професия е учител по изобразително изкуство и техник. В близост бяха разположени произведения на дърворезбари от Костенец, които продаваха сувенири, кухненски дъски и прибори. Пловдивска фирма бе отворила шатра с цветя. Изложени бяха и пана от плъстена вълна, изработени от секретаря на местното читалище „Христо Ботев -1978“ Елена Кацарска.

Това бяха част от участниците в арт фестивала „Радостта на Земята“, организиран за 45-ия юбилей на читалище „Христо Ботев -1978“.Фестивалът започна на 23 май, когато е създадено читалището. До момента в изявите се включиха дърворезбар от Видин, Регионален исторически музей –Перник, с грънчарство, Художествената галерия „Вл. Димитров –Майстора“- Кюстендил, която показа филм за Майстора, двете художествени галерии в Дупница, писатели от Перник, Кочериново и Дупница, две модни къщи от Благоевград. По време на фестивала имаше сценични изяви на дупнишки читалищни самодейци и ученици, сред които гости от Рила и Перник. Част от фестивала бе и концертът на Мъжкия фестивал „Св. Иван Рилски“ в обновения храм „Св. Никола“. Предстои изложба с рисунки на възпитаниците на Арт ателие „Дон Кези“ в града, която е във вторник, 30 май, и ще бъде на площада. Ще има и демонстрации по кик бокс на СК „Патриот“.

„В трите дни, които остават, показваме старите занаяти и приложните изкуства. Надяваме се фестивалът да стане традиция и да направим изложение на стари занаяти и приложни изкуства. В първия ден, на 23 май, имаше и детски празник. Деца от детските градини пяха и танцуваха. Подарихме им по едно бяло хвърчило, за да могат да го оцветят сами и след това да го пуснат там, където искат. Искам в аванс да споделя за следващата идея –ще направим парад на хвърчилата. Това е едно от нещата, което носи радост не само на децата, но и за възрастните.

Едно от нещата, които са заложени във фестивала, е комуникацията между институциите. Нека институциите да си говорят, младите хора в нашия град, а и не само те, да се познават, да си говорят да си сътрудничат, да работят заедно. Пример за това беше участието на Българския младежки червен кръст от Кюстендил и новосъздадените клубове в Дупница, които се включиха в детския празник на 23, организираха интересни игри за децата. Надяваме се това нещо да продължи. Неслучайно поканихме и спорта – участваха двата тенис клуба, художествената гимнастика, утре ще се включи „Патриот“, коментира Елена Кацарска.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular