Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятВеликобритания е готова да бъде гарант за сигурността на Украйна

Великобритания е готова да бъде гарант за сигурността на Украйна

Великобритания обяви, че е готова да бъде един от гарантите за безопасността за Украйна, ако властите в Киев поискат това, съобщи постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд. “Ще се радваме да изиграем тази роля, ако украинското правителство поиска това от нас,” каза Удуърд. Преди ден на преговорите в Истанбул Русия пое ангажимент за деескалация на военните действия към Киев и Чернигов. Украинците предложиха неутралитет срещу гаранции за сигурността на страната, но президентът Володимир Зеленски коментира по-късно, че е рано да се правят изводи за поведението на Русия.
“Украинците не са наивни”, каза Зеленски. Според него първоначалните сигнали, идващи от Русия след обещанието за изтегляне от районите на Киев и Чернигов, все пак са “положителни”
В ежедневната си оперативна актуализация генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че руските части продължават да се отдалечават както от Киев, така и от Чернигов, съобщава БНР.
Според украинските военни изтеглянето “вероятно е ротация на отделни части”, целяща да заблуди военното ръководство на Украйна и да създаде “погрешно схващане” за смисъла на тяхното разполагане. В съобщението се отбелязва, че руснаците продължават да “стреля и щурмуват“ близо до Донецк.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular