Monday, May 6, 2024
HomeРегионВ Мала църква откриха мемориал на инж. Иванов, проектирал язовир „Искър“

В Мала църква откриха мемориал на инж. Иванов, проектирал язовир „Искър“

В самоковското село Мала църква бе открита паметна плоча на чл. кор. инж. Иван Иванов. Инициативата е на Националния клуб на строителите ветерани /НКСВ/ и подкрепено от Камара на строителите в България.

Инж. Иван Иванов е кмет на София в периода 1934-1944 и е проектант на язовирите „Бели Искър“ и „Искър“ и водопровода „Рила – София“ и затова за място на мемориала е избрано с. Мала Църква, непосредствено до началото на водопровода “Рила-София“.
На церемонията по откриването присъстваха присъстваха членове на Клуб на строителите ветерани – Самоков и наследниците на инж. Иван Иванов. За живота и делото му разказа академик Ячко Иванов. Инж. Виктор Шарков, председател на НКСВ. Той благодари на дарителите и всички, които са участвали в изграждането на монумента. Председателят на КСБ инж. Валентин Николов сподели, че това е само началото за отдаване на заслужено признание към българските строители и делото им. На свой ред кметът на Самоков Владимир Георгиев поздрави инициаторите за похвалното начинание и благодари на всички, които активно се включиха в реализацията.

Община Самоков направи благоустрояването на пространството около паметната плоча. Кметът Георгиев, инж. Шарков и инж. Николов откриха монумента. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя.

RELATED ARTICLES

Most Popular