Monday, May 13, 2024
HomeРегионКюстендилГотви ли се Петър Паунов за пети мандат?

Готви ли се Петър Паунов за пети мандат?

Кюстендилци: Не е важно дали ще се кандидатира, а има ли още кой да го избере

Кметът на Кюстендил Петър Паунов не даде еднозначен отговор на това дали ще се кандидатира за пети мандат за местните избори наесен. На пресконференция пред медиите в четвъртък той отговори на два въпроса, поставени му на режисираната дискусия с граждани, която се излъчваше на живо от сградата на общината в Кюстендил.

По време на срещата възникнаха два въпроса – дали има право да участва за пореден път в изборната надпревара на местните избори и дали ще го направи.

Отговорът на първия въпрос е „ законодателят не е ограничил възможността за кандидатиране“, каза Паунов. Що се отнася до втория въпрос, Паунов отговори, че за това решение ще вземе широката коалиция, която досега го издига като кандидат за кмет, визирайки Коалиция за Кюстендил.

В коалицията влизат седем партии, с подкрепата на ГЕРБ. Паунов посочи, че има желание за увеличаване на коалицията и от страна на други партньори.

„Решение за това дали ще бъда кандидатът за кмет и кои ще бъдат кандидатите за съветници, ще вземе коалицията. Това ще бъде направено в законовите срокове. Независимо от това, работата на мен и колегите в общината няма да се промени и ще продължим да работим за доброто на Кюстендил”, коментира още Паунов.

„Тук съм, за да нося отговорност. Ако се кандидатирам, ще кажат –„ не ти ли стигна“, ако не се кандидатирам, ще репликират – „омаза нещата и се скри“. Истината е че работим постоянно. Няма да се скрием нито аз, нито екипът ми“, коментира още кюстендилският кмет.

„Дали ще се кандидатира Петър Паунов за пети пореден мандат не е важният въпрос, а има ли още кой да го избере?“, репликират кюстендилци в местните социални мрежи. Истината е, че капка по капка, общественото недоволство към работата на кмета се натрупва през последните години. Живеещите под Хисарлъка отчитат, че районът губи своите стратегически и икономически позиции и ден по ден обеднява. Липсват сериозни инвеститори, работни места и възможности за добра реализация на младите и образовани хора. Термалните води, които са едно от най-големите богатства на Кюстендил, не носят необходимата полза както за общината, така и за нейните жители, които все по-често  се взират към вече утвърдените СПА-курорти и изчисляват пропуснатите ползи. Бизнесът буксува и търси нови варианти за развитие към други общини. Цяла зима Паунов налагаше рестриктивни мерки както към жителите на малки населени места и градски квартали, по отношение на осветлението, така и към собствените си служители, които бяха принудени да работят на студено, за да пестят. Градоначалникът се фокусира в намаляването на разходите, за сметка на опити да увеличи приходите, което щеше да му даде едни гърди напред на предстоящите местни избори. В Кюстендил липсват свежи инвестиции и средства, които да запълнят дупките в изтънелия общински бюджет. До голяма степен това ще се случи за сметка на данъкоплатеца, който бе сюрпризиран с нови, безпощадни местни данъци и такси, срещу обещанието за по-чист и уреден град. Това предизвика серия от протести, които Паунов определи като политически и режисирани, въпреки опитите на хората да му обяснят, че искат по-добри услуги срещу своите пари.

Плаващото сметище на река Банщица извади на показ поредните тонове боклуци, изплували на повърхността и се превърна в обобщен метафоричен образ на тресавището, в което ще нагази следващия кмет на Община Кюстендил, който и да е той.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular