Thursday, May 23, 2024
HomeРегионДупницаДомакинства от Дупница безплатно ще инсталират фотоволтаици на балконите си

Домакинства от Дупница безплатно ще инсталират фотоволтаици на балконите си

Работна среща на Местна група на заинтересованите страни от община Дупница, за използване на възобновяемата слънчева енергия от домакинствата в многофамилни жилищни сгради, се проведе в заседателната зала. Срещата е инициирана от Община Дупница и Хабитат България в рамките на проект „SUNRISE“ Prosumersolarenergy – Произвеждащи потребители на слънчева енергия. Фотоволтаиците за балкони, с щепсел за включване в контакт са микроинсталации, с номинална мощност до 800 W, които често се наричат „слънчев домакински уред“. Те не са популярни в България, но все повече се прилагат в домакинствата в Западна Европа.

В Германия са инсталирани близо 1 млн. устройства, като на много места провинциите предоставят субсидия в размер на 150 евро. Тези фотоволтаици имат ниска мощност и ниска себестойност – до 500 евро. Те не могат да осигурят отоплението Ви през зимата, но могат да намалят разходите Ви за енергия с 10 до 30%. В рамките на проекта се предвижда подкрепа за инсталиране на фотоволтаици за балкони на няколко семейства, живеещи в апартаменти в многофамилни сгради в град Дупница.

Домакинствата, които желаят да научат повече за ползването на слънчева енергия, или да инсталират такива слънчеви уреди на балконите си, могат да заявят интереса си до 20 ноември 2023 г., като попълнят онлайн анкета на следния линк https://forms.gle/MdSHMPx73ZhWnE939 .

Можете да намерите анкетата и на хартиен носител в информационния център на Общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular