Sunday, May 12, 2024
HomeАктуално от днесЕкс- съветник от ГЕРБ се жали в полицията срещу кмета Първан...

Екс- съветник от ГЕРБ се жали в полицията срещу кмета Първан Дангов, налетял му на бой

Георги Наумов: Хвана ме за ревера, удари ми два шамара и ме заплаши, че ще ме съсипе

 Депутатът Даниел Александров : Говорят се лъжи, турнирът по борба ще се състои, а парите са налични

Народният представител от ГЕРБ – СДС и шампион по борба Даниел Александров и бившият общински съветник Георги Наумов дадоха в петък съвместна пресконференция. Поводът за нея бяха отправени твърдения от страна на кмета на Дупница Първан Дангов , свързани с провеждането на Коледен турнир по борба от Сдружение”Дупница спорт”. Градоначалникът оповести, че средствата са усвоени и не са изразходвани по тяхното предназначение, като  парите са от бюджета на Община Дупница. „Реално те са осигурени от Министерство на спорта” , уточниха  Наумов и Александров и  определиха отправените упреци към тях като „клевети” и „лъжи”.

Народният представител показа пред медиите входирано писмо до председателя на фондация “Български спорт”, с което опровергава твърденията на Дангов. В писмото се пояснява за отпуснатите средства за провеждане на Коледен турнир в Дупница. “Много голямо ни беше желанието да организираме този турнир. Не се състоя, поради простата причина, че лицензът ни в Министерство на спорта закъсня, излезе преди две седмици. Проведохме разговори с клубовете в страната, но те ни уведомиха, че вече са разпуснали децата за празниците, а такъв турнир не се организира за седмица – две, иска повече време. Александров бе категоричен, че са предприети действия по провеждане на турнира – закупено е необходимото оборудване и награди, проведени са разговори с клубовете по борба в страната. Със забавяне е предоставен лиценз на Клуба по борба “Марек Дупница” от страна на Министерство на младежка и спорта. Даниел Александров увери, че турнир ще бъде проведен, макар и малко по-късно.

“Чух реплики от сегашното ръководство на Общината да върнем средствата, за да може да се организира “Спортист на Дупница”. Не зная как тези средства от 3 хил. лв. ще помогнат за това организиране. Уточнявам: тези пари са целенасочени, не може да се харчат за нищо друго, освен за Коледен турнир, който ще се проведе с малко закъснение в града ни”, увери бившият шампион по борба и настоящ народен представител.

Александров коментира и друго: “Чух, че сегашното ръководство си преписва заслуги, които не са техни. Знаете каква болка и тема бе стадион “Бончук”. Ще бъдат отпуснати 2,4 млн лв. за реконструкция на стадиона – за козирка, поливни системи, смяна на настилка и т.н. Тези пари са осигурени, благодарение на г-н Борисов”, подчерта Дани Александров и обясни, че тези средства не могат да се изразходват за друго, освен за ремонт на стадион “Бончук”. Той отправи призив към новото ръководство на Община Дупница да бъде коректно.

Александров обясни, че с предишното ръководство на Общината е имало уговорка да се предостави зала, в която дупничани да провеждат тренировките си. “Силно притеснен съм в момента за това нещо, виждайки какво се случва с волейболния ни клуб. В тази община виждам само враг на спорта”, посочи Александров. Той изрази притеснение, че, ако нещата със залата се случат успешно, на кмета на Дупница може да му скимне след месец – два и да нареди да се напусне залата, както стори с волейболния клуб в града. “Иска ми се да имаме клуб по борба, защото нашият град даде много добри състезатели в тази дисциплина и Дупница има голям принос за този спорт. Силно се надявам кметът да си влезе в ролята, да не говори празни приказки, а да се заеме с работа и да не бъде мащеха на спорта, а да му помага”, призова народният представител и бивш състезател по борба.

Общинският съветник в мандат 2019 – 2023 Георги Наумов припомни, че Сдружение “Дупница спорт” развива дейност вече 4 години. “Работим безплатно, всеотдайно, благотворително. Сдружението се състои от много истински хора, които милеят за Дупница и за спорта в града. Ще продължаваме да работим и да помагаме с каквото можем на града си. Сдружението ще го има”, категоричен бе Георги Наумов. “Не мога да позволя да се хвърля петно върху Сдружението и работата на тези хора да бъде компрометирана с лъжи”, заяви Наумов. Той припомни и голяма част от дейността на спортното сдружение.

“Сдружение “Дупница спорт” никога не е взело и 1 стотинка от Община Дупница”, подчерта той. Наумов изказа благодарности към предишното ръководство и кмета Чимев за цялата оказана подкрепа и помощ. “В лицето на Общината винаги сме имали съмишленици и хора, на които можем да разчитаме. От днешното ръководство не виждам това. Не мога да си обясня защо. Това, че имаме политически различия, не трябва да ни прави врагове, а в един дебат да видим кое е полезно за спорта. Явно от другата страна не мислят така”, подчерта Наумов.

Бившият общински съветник от ГЕРБ припомни, че Сдружението е помагало не само на спорта, но и на образованието в община Дупница. За пример той даде обновена фасада на двор на училище, поставени знамена на входа на друго, а за доказателство показа и снимки от дейността. Наумов прочете и изпратени благодарствени писма от ръководствата на училищата, както и от НСА. Наумов уточни, че средствата са от бизнеса, който е помагал и изказа благодарност към Стефан Цеков, който се е включил с доброволен труд. Наумов припомни още: организиран футболен турнир; курс по плуване, довел в Дупница треньори на националните ни гарнитури по плуване; наградата “Спорт и образование – ръка за ръка”. Благодарение на тримата народни представители – Христо Терзийски, Радослава Чеканска и Даниел Александров, даровити деца от Дупница са били наградени и с екскурзия до парламента, до Олимпийския център в НСА и Царските покои на Военна академия.

“Пак казвам: няма какво да връщаме на Община Дупница. Парите, осигурени за този турнир по борба, са целеви и изцяло се харчат по предназначение, както и всички средства от бизнеса на Дупница и приятели, за което им благодаря! Явно кметът е подведен от свои служители, защото отпуснатите средства от фондация “Български спорт” не са в стойност на 9 Хил. лв. Три хиляди са отпуснати за ремонт на съблекалните в с. Червен брег, три хиляди – за турнира по борба и три хиляди са отпуснати за Сдружение “Дупница спорт” да организира футболен турнир, който има през 2023 г, ще има и през 2024 г.”, поясни Наумов. Той разказа и за реализираните от Сдружението благотворителни инициативи за лечение на болно дете.

“На дневен ред в общината е да се търсят компромати и да се водят войни. Не сме ли всички на една страна, не целим ли развитието на спорта в Дупница?! Не целим ли всички да върви Дупница напред?!”, попита Георги Наумов.

Пред представителите на медиите той сподели и друго: “На турнира “Профайт” миналата събота в залата, кметът на Дупница си позволи да ме нападне пред хората с арогантно държание. И това от човек, който е кмет; който трябва да бъде пример за подражание; който е лицето на Община Дупница.”, заяви Наумов.

По думите му, по време на Гала вечерта, градоначалникът му е размахал пръст и му е заявил да върне парите. Това накарало  Наумов да отиде към кмета, за да попита какво има предвид. “Попитах го за какво говори. Това са целеви средства, отпуснати по проекти”, сподели  Наумов.

Според него няма как посочените пари  да бъдат пренасочени за организиране на „Спортист на годината” в Дупница, тъй като става въпрос за целеви средства. „Не зная кой го е подвел. Явно човекът загуби самообладание, позволи си да ме хване за ревера, два шамара ми удари, каза, че ще ме съсипе и даде на прокурор. Оттам отидох в полицията и подадох жалба. Това не може да е лицето на Дупница!”,категоричен е  Наумов.

Той попита и изрази притеснение, че ако ситуацията се е разиграла не в Спортната зала, а на обществено място, какво ли  щяло да бъде поведението „на този човек”?!

“Този сигнал го отправих, за да видят хората и да разберат какво е отношението на един кмет към политически опонент, който е отворен за развитието на спорта и иска да гради. И ще продължаваме да градим, млади хора сме и ще продължаваме да работим. Това отношение на кмета не трябва да остане незабелязано. Той лъхаше на алкохол, ръмжеше ми в очите. Дръпна ми ревера и ми удари два шамара… Какво срещам от кмета: Нападки и посегателство за саморазправа. Това ли е нормалното водене на политика в Дупница?!”, попита Наумов и изрази надежда, че органите ще свършат своята работа. Той бе категоричен, че Сдружението отвсякъде е чисто и не се притеснява от проверки на Прокуратурата.

В края на пресконференцията Даниел Александров се обърна към цялата спортна общност в общината: “В наше лице винаги имате приятели. Аз няма да се откажа, ще работя за Дупница и ще правя всичко възможно да се развива.”

За коментар се обърнахме към пресцентъра на общината. „На този етап няма да има коментар или изявление по темата.Кметът не е тук. В случай, че има промяна ще бъдете своевременно уведомени ”, отговори пиарът Андрей Богоев.

Изданието дава право на отговор на засегнатата страна.

 

                                                                 

 

RELATED ARTICLES

6 COMMENTS

  1. Дангов да върне бариерата на входа на общината и веднага да сложи Гошето там!

  2. Закла човек окото не му мига ,са за два шамара големио маж се заоплаква.Вън от Общината.

Comments are closed.

Most Popular