Monday, May 13, 2024
HomeРегионПерникИнформационна кампания за ползите от кастрация на домашни кучета започва в началото...

Информационна кампания за ползите от кастрация на домашни кучета започва в началото на февруари в Перник

Мащабна информационна кампания за нуждата и ползите от кастрация на дворни и домашни кучета започва в началото на февруари в община Перник, съобщи общинският пресцентър. Кметовете и кметските наместници трябва да организират преброяването на домашните кучета по населени места, включително ловни, придружаващи или охраняващи селскостопански животни, както и кучета пазачи на обекти. Ще бъдат съставени списъци с имената на собствениците и броя на притежаваните от тях кучета.
В началото на март ще започне кастрационна кампания с безплатни талони. Жителите на общината, които желаят да се възползват от условията на кампанията, ще получат ваучер на стойност 25 лв. за мъжко и 30 лв. за женско куче. Средствата покриват стойността на консумативите за кастрация. В рамките на инициативата животните ще бъдат кастрирани, чипирани, обезпаразитени и ваксинирани срещу бяс. Всички, доведени за кастрация домашни кучета, ще получат ветеринарно заверени паспорти. С тях собствениците ще бъдат освободени от заплащане на годишен данък за любимците си.
Екипът от ветеринарни лекари на общинския приют за безстопанствени кучета също ще се присъедини към кампанията, като веднъж месечно ще отваря вратите на амбулаторията за кастрация на домашни любимци.
Община Перник приканва всички ветеринарни клиники, кабинети и амбулатории да се включат в инициативата. В края на февруари ще бъдат обявени и телефони за информация и записване за участие в кампанията.

RELATED ARTICLES

Most Popular