Третият електромобил в Самоков ще бъде използван по проекта за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания

Общият брой на потребителите е 131 лица, за тях се грижат 26 медицински сестри

 

Доставен бе новият електромобил в Самоков, закупен със 100% финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Това е третият електромобил, който закупува община Самоков, като два от тях са предназначени за обезпечаване на социални дейности. Автомобилът е предназначен за изпълнението на проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”.

Чрез дейностите се осигуряват почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на хората с увреждания, възрастните хора, включително с хронични заболявания и трайни увреждания с цел подобряване качеството на живот. Общият брой на потребителите е 131 лица. За изпълнение на дейностите бе назначен екип, който включва 26 медицински сестри, един рехабилитатор, двама социални работници и един психолог.

Назначените 26 медицински сестри от месец август работят по предвидените в проекта дейности, като посещават потребителите в домовете им, проследяват общото здравословно състояние, измерване на кръвно налягане, пулс, тегло и кръвна захар; правене на превръзки, съдействие и подкрепа пред лични лекари и др. Рехабилитаторът помага на лежащо болни или трудноподвижни хора да се раздвижват. Основно потребителите на проекта са самотно живеещи лица с увреждания, лица с хронични заболявания и такива, преминали болнично лечение в интензивен кардиологичен, неврологичен сектор, преживели инсулт и тежки травматологични операции, имащи затруднения в самообслужването. Проектът е с продължителност една година.