Monday, May 13, 2024
HomeРегионБлагоевградМетоди Байкушев се закле като кмет на Благоевград

Методи Байкушев се закле като кмет на Благоевград

Заместник на Стоянов му връчи ключа от града

Новоизбраният кмет на Благоевград Методи Байкушев, 41 общински съветници и 20 кметове на кметства положиха клетва на тържествен сесия. Първото заседание за мандат 2023 – 2027 г. бе свикано със заповед на областния управител Мария Димова.

В своето обръщение тя поздрави новоизбраните кметове и общински съветници с успешно проведените местни избори. Нека желанията и нуждите на гражданите ви видят напред и не забравяйте, че сте тук, за да изпълнявате тяхната воля, каза областният управител.

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Благоевград Мартин Бусаров обяви изборните резултати.

Тържествената сесия продължи с полагане на клетва от новоизбраните кметове на кметства, общински съветници и кмет на община. Зам.-кметът по икономика, финанси и европейски проекти на Благоевград Мария Петрова даде на Методи Байкушев символите на общината и му пожела да бъде добър стопанин, винаги с грижа за хората.

В понеделник на пресконференция стана ясно, че бившият кмет Илко Стоянов няма да присъства на събитието, защото не е „поканен“. От Областната администрация, която е организатор на първата сесия, коментираха, че няма практика да се връчват покани.

В своето обръщение Методи Байкушев каза, че приема служението си със смирение. За мен Благоевград е кауза и ще дам всичко от себе си, за да оправдая доверието на съгражданите, каза новият кмет. Той изброи някои от ангажиментите, които е поел и е заложил в програмата си. Като най-важно той посочи промяна на модела на управление на общината. Ще имаме открито управление с постоянен диалог с гражданите, при решаването на важните проблеми, каза Байкушев. Други приоритети, които той избори са повишаване на гражданската активност и солидарност, привличане на гилдиите, неправителствените организации и синдикатите към взимането на управленски решения, повишаване на образованието, привличане на инвеститори, чистота, управление на социалната среда и други.

На тържествената сесия присъстваше и Неврокопският митрополит Серафим. Владиката подари на кмета Библия, а в пожеланието си каза, че е убеден, че Байкушев добре познава Божието слово.Както е известно, кметът е част от църковен хор.

По традиция първото заседание беше открито от най-възрастния общински съветник Захари Ханджийски. За председател на Общински съвет – Благоевград с 34 гласа беше избран Радослав Тасков.

След края на заседанието МетодиБайкушев бе въведен в своя кабинет от директора на дирекция „Култура“ към Общината – Силвия Домозетска.

На въпрос на журналисти дали е удобен кметският стол, Байкушев каза: „Не“. Той заяви, че първо би искал да проветри кабинета, който „мирише на цигари“ и първата „забрана“ и „обещание“ е, че в този кабинет няма да се пуши.

На тържествената сесия присъстваха представители на духовенството, на двата университета, МВР, пожарната, културни институции, областният и заместник областният управител и много граждани.

На 15 ноември ще се състои официалната и първа пресконференция на Методи Байкушев, в която той ще обяви пътя на Общината, преговорите с настоящи служители на Общината за оставането им на пост.Той каза, че все още екипът му от заместници не е готов, но няма и да бърза с него.

RELATED ARTICLES

Most Popular