Sunday, May 26, 2024
HomeАктуално от днесНова придобивка за село Джерман! С първа копка и водосвет започна подмяната...

Нова придобивка за село Джерман! С първа копка и водосвет започна подмяната на водопровода

Рехабилитацията за около 3,5 млн. лв. ще продължи 4 месеца

Юлияна КОЛЧАКОВА
Очакваната отдавна подмяна на водопроводната мрежа започва в Джерман. Предстоящият мащабен ремонт стартира с водосвет и първа копка в центъра на дупнишкото село. Църковния ритуал извърши местният свещеник Кирил Васев, който благослови начинанието и поръси с осветена вода за здраве присъстващите. Символичната копка направиха зам.-кметът на община Дупница Крум Милев, кметът на Джерман Ангел Цветков и представител на фирмата изпълнител – ДЗЗД „ВиК Джерман 2021“, съставена от 4 фирми. На събитието присъстваха шефът на общинската дирекция „Строителство” инж. Иван Бельов и негови колеги, жители на Джерман, ръководители и работници от фирмата изпълнител.

Предстои подмяна на всички водопроводи в регулацията на селото, включително и на всички сградни отклонения. Старите тръби ще бъдат заменени с полиетиленови.
„Материалът и технологията, избрани за строителството на водопроводната мрежа, на практика и теоретично биха ограничили до 0 евентуалните загуби в експлоатационен период над 50 години. 8200 м е водопроводната мрежа за главния клон, и всички второстепенни клонове – над 30, и над 400 – сградни отклонения в обхвата на населеното място”, каза Мариян Костадинов – собственик на „Тракия газ проект“, което е едно от дружествата в консорциума.

Срокът за изпълнение е 4 месеца. В зимните месеци, когато температурите са отрицателни и близки до нулата и технологично е противопоказно монтирането на полиетиленовите тръби, работата ще спира.

„Със сигурност всички ние ще положим максимални усилия жителите на селото да не почувстват тежки притеснения и неудобства заради рехабилитацията. Въпреки това трябва да се има предвид, че подмяната на всяка една инфраструктура е свързана с разкопаване на уличното платно, със сигурност хората в даден момент по участъци ще бъдат възпрепятствани по отношение на достъпа до жилищата си с автомобили. Това е изключително неудобство. Друго очаквано неудобство ще бъде не точно спирането на питейната вода по отношение монтажа на питейните водопроводи, тъй като ние със сигурност ще работим с ВиК, общината и с кметството, а от това, че когато въвеждаме поетапно в експлоатация всеки един от участъците, има реална опасност старите участъци да започнат да дефектират. Затова толкова екстремно и спешно се наложи подмяна на абсолютно цялата мрежа на ВиК в Джерман. Апелирам за търпение и разбиране от страна на гражданите. Смятам, че в рамките на пролетта и началото на лятото тая епопея с липсата на вода и затруднения във водоснабдяването в това населено място ще бъде отстранена”, допълни Мариян Костадинов. От дружеството уточниха, че докато трае монтажът, всички открити изкопи ще бъдат обезопасявани. След приключване на монтажа изкопите ще бъдат заринати с инертни материали, а на финала, при благоприятни климатични условия – с асфалт.


Жителите на Джерман са категорични, че ремонтът е дълго чакан. „Ремонтът е дълго чакан, защото проблемите никак не са малко. Един месец и нещо нямахме вода, докато открият къде е аварията. Водопроводът на места минава през парцели, където трудно се работи. Водопроводът е строен през 1960 г., доколкото знам, авариите са чести”, каза Кънчо Евтимов за в. „Вяра”.

Припомняме, че общата прогнозна стойност на проекта за рехабилитацията е около 3,5 млн. лв.
Припомняме още, че преди няколко месеца общината получи от МРРБ 409 000 лв. за финансиране на старта на дейностите.

RELATED ARTICLES

Most Popular