Monday, May 13, 2024
HomeРегионСанданскиОбщината в Сандански се бори със свлачища, Кресна иска помощ от Фонда...

Общината в Сандански се бори със свлачища, Кресна иска помощ от Фонда за бедствия и аварии

Интензивни и продължителни дъждове се изсипаха над Сандански и региона. Метеорологичните условия създадоха предпоставка за повишение речните нива и образуването на свлачища на земни маси в община Сандански.
В момента свлачища на земни маси върху общинските пътища има в районите на селата Дебрене, Горна Сушица, Кърланово, Сугарево, Ласкарево и Лебница. Падналите дървета и земните маси в с. Дебрене и с. Горна Сушица са отстранени и пътят за автомобили вече е проходим. Аварийни екипи работят по отстраняването на паднали дървета и земни маси и в останалите населени места.
Значително са се повишили речните нива на реките Санданска Бистрица, Склавска, в района на с. Ласкарево, Сугаревска, Лебнишка и Струма.
През почивните дни аварийни екипи на община Сандански, със специализирана техника, извършват укрепителни и отводнителни дейности в засегнатите райони, които ще продължат до намаляване на дъждовете и понижението нивата на реките.
Река Струма също е излязла от коритото си на няколко места, като в района на Струмяни и Кресна са залети хиляди декари. Най-опасно е в района на село Крушица, където високите води са на метри от транзитния газопровод за Гърция. Мобилизирани са всички екипи на пожарната и Гражданска защита в общините.
Към момента на територията на община Кресна повсеместно има тежки аварии и проблеми с ВиК мрежата и по поречията на реките. От 8,00 часа в неделя сутрин всички екипи и техника на ВиК-Кресна, включително кметът на общината Николай Георгиев, са на терен и правят всичко по силите си, за да овладеят положението.
“В понеделник – 13 декември, община Кресна ще изпрати писмен сигнал, подплатен с необходимите доказателства за причинените поражения по ВиК мрежата и по бреговете на реките на наша територия до Фонда за бедствия и аварии с искане за конкретна помощ.
Благодаря на всички за разбирането и очаквам да съдействате в рамките на вашите възможности на служителите на ВиК-Кресна и администрацията на общината”, каза кметът Николай Георгиев.

RELATED ARTICLES

Most Popular