Sunday, May 26, 2024
HomeРегионКюстендилОкончателно: Кюстендилци с по-високи данъци за МПС и сгради

Окончателно: Кюстендилци с по-високи данъци за МПС и сгради

Градоначалникът П. Паунов се смили над селата, връща им светлината

 

Общинският съвет в Кюстендил вдигна данъците за сгради и за моторните превозни средства. Данък “сгради” ще бъде в размер на 2,5 промила. При данъка за автомобилите също ще има промяна. Той ще се определя от мощността на двигателя, коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила и екологичната категория. На заседанието бяха приети и нови такси за платено паркиране. Двете предложения, касаещи приемане на наредби за изменение и допълнение на действащите към момента нормативни актове, определящи местните такси и данъци, предизвикаха бурни дебати, но в крайна сметка предложенията бяха приети, въпреки създаденото обществено недоволство.

При данъка за автомобилите също ще има промяна. Имущественият компонент се определя от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя, коригирана с коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила по следната формула: ИмК = Ckw X Кгп, където: Ckw е частта от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя и размера на данъка, както следва:
до 55 kw включително – 0,70 лв. за 1 kw;
над 55 kw до 74 kw включително – 0,90 лв. за 1 kw;
над 74 kw до 110 kw включително – 1,85 лв. за 1 kw;
над 110 kw до 150 kw включително – 1,99 лв. за 1 kw; над 150 kw до 245 kw включително – 2,15 лв. за 1 kw; над 245 kw – 2,90 лв. за 1 kw.
Екологичният компонент се определя в зависимост от екологичната категория, както следва:
Без екологична категория, с екологична категория “Евро 1” и “Евро 2” – 1,30;

“Евро 3”: 1,00;
“Евро 4” : 0,80;
“Евро 5”: 0,60;
“Евро 6” и “EEV: 0,40.
На заседанието бяха приети е такси за платено паркиране.
За паркиране в зони за кратковременно платено паркиране ще се плаща за първите 30 минути – 50 стотинки. За първия час след първите 30 минути – 1 лев. Месечният абонамент ще бъде 60 лева, а годишният – 600 лева. За живущите с постоянен адрес в близост до платените зони за паркиране, ползващи паркоместа в същите зони се въвеждат следните такси: За един месец, без запазено паркомясто – 5 лева; за 1 година без запазено паркомясто – 50 лева; за 1 месец със запазено място – 60 лева; за 1 година със запазено паркомясто – 600 лева.
Принудителното преместване на МПС от зона за кратковременно платено паркиране на съответен паркинг ще струва 50 лева, а освобождаването на МПС в момент на задържане – 30 лева. Отговорното пазене на МПС, репатрирано на паркинг е с такса 50 лева за първите 6 часа, а за всеки следващ час ще се плаща по 1 лев.

До края на седмицата се възстановява уличното осветление по селата, заяви на заседанието кметът Петър Паунов. Заради невъзможност да се плаща осветлението по селата след Димитровден  беше въведен режим на уличното осветление. Обещанието е средствата, които ще бъдат спестени от осветление, да бъдат дадени на малките населени места от капиталовите разходи.

RELATED ARTICLES

Most Popular