Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаВируси и ОРЗ препълниха детските кабинети и отделения в Дупница

Вируси и ОРЗ препълниха детските кабинети и отделения в Дупница

Остри респираторни заболявания и вируси препълват коридорите пред кабинетите на педиатри и детските отделения в Дупница.11 от общо 15 легла са запълнени в общинската болница „Св.Иван Рилски”, съобщи прокуристът на лечебното заведения Мария Жейгарова. Тя уточни, че за момента няма затруднения с приема на малки пациенти, въпреки значителното увеличение в броя заболелите деца. Натоварена е работата и на медиците в Детското отделение на частната болница, „Най-много от настанените деца са с бронхиолит, имаме легла в отделението, в случай на необходимост от хоспитализация”, съобщи управителят на частната болница „Св.Ив.Рилски 2003” д-р Ени Лефтеров.

В момента в града върлуват Респираторно синцитиален вирус и Парагрип 3, усложненията от които често пращат децата в болница. Респираторно синцитиалният вирус (RSV) предизвиква тежко протичащи инфекции на респираторния тракт. Той е типичен причинител на бронхиолит в кърмаческа и ранна детска възраст, както и пневмонии при възрастни хора. Вирусът се предава по въздушно-капков път, а инкубационният период е от 3 до 6 дни. Оплакванията най-често са свързани с  повишена температура, хрема и кашлица. Децата стават лениви и отказват прием на храна и  течности. При усложнения кашлицата се увеличава, а дишането става учестено и затруднено, съобщават педиатрите. Те отправят съвет към родителите да не прибягват към самолечение и да търсят своевременна лекарска помощ.

Парагрипният вирус протича с по-лека симптоматика. Симптомите на инфекцията с парагрипен вирус са същите като при обикновена настинка.  Характерни са треска, хрема, възпалено гърло, запушен нос и кашлица. При усложнения могат да предизвикат- възпаление на ларингса, респираторни инфекции и пневмонии. Парагрипният вирус се предава чрез близък контакт със заразен човек или замърсени  повърхности. За момента в Дупница няма доказана лабораторно проба на грипен вирус, съобщиха инфекционисти. Очакват неговата поява след коледните празници, когато поради събирането на големи групи хора се увеличава разпространението на вируса. Инфекционистите отчитат още, че вече намаляват случаите на  предходния вирус при децата, който се характеризираше с коремни болки, повръщане и диария.

RELATED ARTICLES

Most Popular