Monday, May 6, 2024
HomeРегионСамоковОткриха реновираната къща на Мара Малеева в Говедарци

Откриха реновираната къща на Мара Малеева в Говедарци

По тържествен начин бе открита реновираната къща на Мара Малеева в самоковското село Говедарци. На откриването присъстваха представители на туристическия бранш от района на Искровете, екипите на Местната инициативна група, Местната инициативна рибарска група и Туристически информационен център-Самоков.

Идеята бе представителите на бранша да дадат собствените си концепции за функциите, които ще изпълнява сградата. Тя бе основно ремонтирана по проект, финансиран чрез стратегията на МИГ – Самоков. Направено е възстановяване ба дворното пространство, оградата и двете сгради.

Основната е бивш музей  с площ 130 кв.м. и в нея на приземния етаж е обособена зала за беседи, семинари и презентации, а на втория етаж туристически информационен център. Другата сграда с площ 71 кв.м е преустроена и оборудвана за етнографски музей и музей на Мара Малеева. Основно ремонтирани са покривите, фасадите, подменени са врати, дограми, пространствата за достъп, перила. Извършен е и цялостен вътрешен ремонт. На следващ етап се предвижда да бъде монтирано и устройство за изкачване на стълби за инвалидни колички с цел създаване на достъпна среда. Закупено е и обзавеждането, което е разпределено по отделните помещения, съобразно част от предвидените функции.

Общинска администрация има идея една от залите  да бъде обособена за експониране на местното природно и културно-историческо наследство, като ще популяризира забележителностите на Искровете сред гостите на региона. На следващия етап центърът ще бъде оборудван със съвременна компютърна, аудио и визуална техника.

Самата къща е много интересна с уникален запазен таван с дърворезба и широки стаи. Напълно запазен е мраморът, с който е направен пода, а срещу входа на голямата къща има много интересно пано от разноцветна мозайка. Простора на помещенията ще даде възможност и за провеждане на културни мероприятия.

Присъстващите от сферата на туризма изразиха надеждата си, че къщата ще предоставя различни възможности, не само като информационен център, но и ползването й от местните туристически обекти за зала за тиймбилдинги на гостите си, възможности за различни презентации и др.

RELATED ARTICLES

Most Popular