Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилПразник в Кюстендил! Черешова лютеница и салата със скумрия сред най-атрактивните ястия...

Празник в Кюстендил! Черешова лютеница и салата със скумрия сред най-атрактивните ястия в конкурса “Череши в кухнята”

Наградата за най-едра череша от 34.9 мм отиде при читалище „Христо Ботев 1948“ от село Пиперков чифлик

Кулинарна надпревара “Череши в кухнята”, кулинарни демонстрации и състезателни игри с череши се проведоха в Кюстендил в третия ден от Празника на черешата. Демонстрациите предизвикаха интереса на кюстендилци, като бяха показани здравословни рецепти с череши и атрактивни ястия със сладкия плод. Водещ на кулинарния конкурс бе Драгомир Драганов.
Черешово чътни – нещо като лютеница от череши, салата от череши с глазирана пушена скумрия с мед и кафе и печени пъдпъдъци с черешов сос върху канапе са сред иновативните кулинарни предложения.
Предлагат се черешови лимонада и сангрия, френски кремове с добавка череши, всякакви солени и сладки ястия, в които главната съставка е черешата. Сръчните ръце на жените от различните читалище в общината са приготвили и десетки ястия по здравословни рецепти, без брашно и захар, кето и ретро сладкиши, баници и дори зелници с череши.
Читалище „Христо Ботев 1948“ от село Пиперков чифлик пък спечели наградата за най-едра череша на 14-ото издание на Празника на черешата в Кюстендил. Журито измери череши с размери от 34.9 мм. За най-атрактивно вешало беше определено това на НЧ „Отец Паисий 1928“ от село Багренци.

Първо място  за най-оригинално пано спечели НЧ „Съгласие 2007” – с. Жабокрът. Първо място за най-красив черешов щанд спечели НЧ „Христо Ботев 1920” – с. Таваличево. На второ място се класира НЧ „Пробуда 1919” – с. Копиловци. Трето място зае НЧ „Славчо Темкин 1911” – с. Драговищица.

Община Кюстендил за поредна година представи своите изключителни и неподражаеми произведения с череши. Богата певческа и танцова програма забавляваше хилядите кюстендилци и гости на града, които присъстваха на официалното откриване на празника и посетиха уникалното черешово изложение. Над 100 сорта череши представи Институтът по земеделие в Кюстендил, който и тази година бе партньор на община Кюстендил в организацията на събитието. 130 производители, търговци и занаятчии от региона и страната бяха част от празничната атмосфера.

RELATED ARTICLES

Most Popular