Monday, May 13, 2024
HomeАктуално от днесПрезидентът Румен Радев и кметът на община Петрич Димитър Бръчков откриха Военен...

Президентът Румен Радев и кметът на община Петрич Димитър Бръчков откриха Военен паметник на 11-та Пехотна македонска дивизия (ОБНОВЕНО)

Президентът Румен Радев и кметът на община Петрич Димитър Бръчков откриха Военен паметник на 11-та Пехотна македонска дивизия.
Паметникът на 11-та Пехотна македонска дивизия с командир ген. Кръстю Златарев се намира в м. Щабо, района на връх Тумба в планина Беласица. Идеята за неговото изграждане е на Инициативен комитет от село Габрене. Финансирането за паметника осигури правителството на Бойко Борисов през 2019 година, за което и днес благодари кметът Димитър Бръчков, със собствени средства се включи и Община Петрич. Военният паметник е от гранит, облагородено е и пространството около него.
Кметът Димитър Бръчков каза, че община Петрич води целенасочена политика за възстановяване и опазване, за изграждане на нови военни паметници и предаване на героичния пример на поколенията. „Това трябва да се случва със синовна признателност“, посочи кметът Димитър Бръчков. Той припомни за възстановения вече Военен паметник-чешма на 7-ма Рилска дивизия в село Кромидово, за мемориала „Българско военно гробище – 1944” в района на Гробищен парк-Петрич и за поддържането на района около Военен паметник „Дрангова чешма”, с който процес се ангажира Общината. Кметът благодари за инициативността на жителите на община Петрич.
Президентът Румен Радев подчерта, че паметникът на 11-та Пехотна македонска дивизия ще надживее предизвикателствата на времето. Да не бъде забравена саможертвата на нашите герои – това ще бъде най-голямата отплата, подчерта президентът.
Паметникът на 11-та Пехотна македонска дивизия беше осветен от отец Ангел Кочев.
Президентът беше посрещнат първи от децата на село Скрът.
Положени бяха венци и цветя.
Президентът призова за бързо приемане на антикризисните мерки

 

Най-важното е да видим управленска програма на правителството, която да даде устойчивост на всички процеси за борба с кризата и за социална подкрепа. Това заяви в село Скрът президентът Румен Радев попитан за актуализацията на държавния бюджет, която той определи като необходима.

Президентът призова за по-бързото приемане в Народното събрание на антикризисните мерки, за да не бъдат и те прекалено закъснели. В отговор на въпрос за протеста на полицаите и надзирателите Румен Радев заяви, че различни професионални слоеве в момента имат своите основания да искат по-добри условия за работа, но е важно да се води диалог с управляващите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular