Детска градина „Мечта” в Дупница празнува 75 г. от създаването си

Детска градина „Мечта” (по-известна като Първа градина) в Дупница отбеляза 75 години от създаването си. Празникът бе в салона на театър „Невена Коканова”, където малчуганите рецитираха, пяха, танцуваха. С помощта на мултимедия присъстващите се докоснаха до миналото на градината, намираща се в кв. „Васил Левски” в централната част на града.

С поздрав за юбилея към колегите, децата и родителите се обърна директорката Даниела Гальова. „Детска градина „Мечта” е устояла 75 години. 75 години не са никак малко -в човешкия живот това е една епоха. През градината са минали стотици деца, които впоследствие са се реализирали в различни сфери. Работили са много учители. Благодаря на колегите за това, че дават част от себе си, за да възпитават децата, които са ни поверени. Благодаря на община Дупница за подкрепата и съдействието, които ни оказва”, каза Даниела Гальова. „Ние имаме история, имаме и бъдеще”, допълни директорката. По време на тържеството бе представен и колективът на детското заведение.

Детска градина „Мечта” е открита официално на 1 май 1947 година. Намира се в квартал „Васил Левски” в централната част на града и е първата детска градина в Дупница. Създадена е по инициатива на женското дружество, съществувало по онова време в квартала. Имотът е бил предоставен от Австрийската тютюнева режия и сградата е ремонтирана и благоустроена с доброволен труд на жени от квартала. Старата сграда е използвана дълги години. Тя бе разрушена през 2008 г. и на мястото й бе изградена сегашната модерна градина, която бе открита през 2013 г.

В градината се обучават и възпитават 170 деца, разпределени в 7 групи. Заниманията на част от тях се провеждат в двата филиала – в сградата на бившия завод „Хо Ши Мин” и в село Джерман. В градината работят 31 души, 15 от които педагогически персонал.

От ръководството на градината са издали юбилеен вестник.Всеки присъстващ на събитието можеше да прочете за историята на Детска градина „Мечта”, постигнатите постижения през годините, реализираните проекти, както и програмата на празничния концерт.

Специални гости на събитието бяха началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева, Гергана Пъргова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Кюстендил и Ценка Стоянова – началник на отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности” в Община Дупница.

На тържеството присъстваха десетки пенсионирани вече преподаватели от детското заведение, които с радост разпознаваха сред майките и татковците в публиката свои бивши възпитаници. Залата на Общински драматичен театър „Невена Коканова” преливаше от настроение и емоции, а децата на сцената събраха заслужени аплодисменти за своята богата празнична програма.