Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятСи Цзинпин след срещата с Блинкън: Постигнахме споразумение по конкретни въпроси

Си Цзинпин след срещата с Блинкън: Постигнахме споразумение по конкретни въпроси

Това бе първото посещение на държавен секретар на САЩ в Китай от 2018 г. насам

На фона на засилено напрежение между САЩ и Китай американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Пекин.

Срещата, потвърдена едва в последния момент, се състоя на втория ден от пътуването на американския пратеник в Китай. Си определи разговорите като “много добри” и заяви, че “двете страни са постигнали напредък и съгласие по някои конкретни въпроси”, предаде ДПА.

“Взаимодействието между държавите винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност”, каза Си и добави, че се надява посещението на Блинкън да помогне за “стабилизирането на китайско-американските отношения”.

Това е първото посещение на държавен секретар на САЩ в Китай от 2018 г. насам. Съобщението, че Си ще разговаря с Блинкън, се възприема като специален жест и знак, че Пекин цели да охлади рязко нарастващото напрежение между съперничещите си сили.

Разговорите със Си дойдоха след два дни на интензивна двустранна дипломация, посочва ДПА.

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че Китай и Съединените щати са постигнали напредък по редица въпроси по време на срещите на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин, предава АФП.

“Китайската страна изложи ясно позицията си и стигнахме до съгласие да продължим отношенията в духа на договореностите, които постигнахме с президента Байдън в Бали,” изтъкна Си Цзинпин в хода на разговорите с Блинкън. Той добави, че двете страни са постигнали споразумение по някои конкретни въпроси.

Визитата е обект на обширни коментари в американските медии с очакването, че ще допринесе за подобряване на отношенията.

Днес Блинкън се срещна и с ръководителя на китайската външна политика Ван И, който е по-висшестоящ от външния министър Цин Ган в йерархията на властта в Пекин. Според държавните медии Ван е заявил, че посещението на Блинкън е дошло в “критичен момент в китайско-американските отношения”, които се намират в “низходяща спирала”.

Ван И е поискал от американската страна да спре да раздухва “теорията за китайската заплаха”, съобщава китайската обществена телевизия.

САЩ и Китай имат едни от най-важните двустранни отношения в света. Тези връзки бяха сериозно обтегнати от редица проблеми, включително подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна, заплахите на Пекин срещу Тайван и продължаващите търговски спорове в области като съвременните компютърни чипове.

Междувременно германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посрещна китайския премиер Ли Къцян в официалната си резиденция в Берлин, предаде ДПА. Това е първото пътуване на китайския премиер в чужбина, откакто той встъпи в длъжност през март.

Пекин е готов, в дух на взаимно уважение, “заедно да използва потенциала за сътрудничество, по подходящ начин да се справи с различията и разногласията и да обогати съдържанието на нашето стратегическо партньорство”, се казва в изявление на китайското посолство в Германия, публикувано снощи./ glasove.com/

 

RELATED ARTICLES

Most Popular