Monday, May 13, 2024
HomeРегионДупницаСкок на водата, ако ВиК-Дупница премине към "Кюстендилска вода"

Скок на водата, ако ВиК-Дупница премине към “Кюстендилска вода”

Ще започне ли „Кюстендилска вода“ да действа на територията на община Дупница от 1 юли? Това трябва да стане ясно от допълнително споразумение, което ще бъде разгледано и гласувано на заседание на ВиК асоциацията на 29 юни. На него са поканени кметът на община Дупница инж. Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.
Евентуалното присъединяване на ВиК-Дупница към „Кюстендилска вода“ обаче породи много въпроси, като сред най-важните е дали това ще доведе до поскъпване на водата в община Дупница. Също така не е ясно дали ще бъдат използвани активите на дупнишкото дружество като сграда и техника.
„Вяра“ се свърза с шефа на местния парламент Костадин Костадинов, който поясни: „За цената на водата мога да кажа категорично – да, ще има увеличение. Може би цената ще стане около 2,10 лева за кубик вода, защото такава е цената на „Кюстендилска вода“. Съгласно закона цената трябва да бъде еднаква в общини, където действа един и същ оператор и не трябва да има разлика. Това ще стане, ако „Кюстендилска вода“ започне да работи на територията на община Дупница. Ние чакаме „Кюстендилска вода“ да посочи какви активи желае да наеме – сгради и машини, и съответно след това те следва да плащат наем. Писмо с подобно искане все още нямаме. Така че не мисля, че от 1 юли „Кюстендилска вода“ ще стане оператор. Те може да кажат, че не желаят нищо от ВиК-Дупница. Доколкото сме разговаряли с новия управител на „Кюстендилска вода“, той има намерение да вземе машини, но все още не знаем кои. Знаете, че всички съоръжения бяха извадени от капитала на ВиК-Дупница и включени в активите на община Дупница. Всичко това трябва да се гласува от ОбС-Дупница и едва тогава може да се предприемат действия. Най-важният въпрос, който стои, е, че ние нямаме все още достатъчно яснота какви ще бъдат ангажиментите на „Кюстендилска вода“ като инвестиции в Дупница. Ще доведе ли консолидирането до наливането на европейски и национални средства в Дупница. Да, никой не може да каже с точност някакви суми, но все пак може да се прогнозират.

Дали става дума за 100 милиона, за 50 милиона, за 1 милион или за 200 000 лева. Всичко това хората от Дупница трябва да го знаят. Докато от „Кюстендилска вода“ не обяснят всичко, за което споменах, ние няма да се консолидираме с тях. За нас най-важни са интересите на Дупница и ние затова сме избрани на тези позиции – за да ги браним“, каза пред „Вяра“ Костадинов.
Управителят на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев също потвърди, че от 2022 година цената на водата в общината най-вероятно ще се увеличи.
„Цената се определя от три компонента: вода, отвеждане и пречистване. Към момента цената за територията на община Дупница е 1,37 лв. на кубик с ДДС. В момента от „Кюстендилска вода“ изготвят бизнес план, който включва и нашата територия. В него е разработена и Инвестиционна програма. Този план е за 5 години. Новата цена ще се образува, като се заложат планираните инвестиции и т.н. Този план подлежи на съгласуване с асоциацията и след това трябва да получи одобрение от КЕВР. Той е от 2022 до 2026 г., което е 5-годишен срок. В Дупница цената на водата е много евтина и не е променяна от 2010 г. Може би ще има драстичен скок от 2022 г. след присъединяването ни към „Кюстендилска вода“. Но тези неща тепърва ще трябва да се изчистват между общините. Общинският съвет решава съдбата на ВиК-Дупница. Всичко това трябва да се види и гласува“, коментира пък управителят на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев.
Той коментира и дали ще има кадрови промени в ръководеното от него дружество след евентуалното присъединяване към „Кюстендилска вода“.
„По Търговския закон всичко това зависи от самото присъединяване. Работещите във ВиК-Дупница с допълнително споразумение автоматично преминават на работа към новото дружество. Аз съм управител на ВиК-Дупница, а всъщност ние повече няма да бъдем оператор. Така че излиза, че само аз няма как да мина към новото дружество автоматично“, завърши инж. Илия Илиев.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular