Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБанскоБанскалии се поклониха на чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна

Банскалии се поклониха на чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна

Стотици миряни целунаха светинята в Гоце Делчев

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим посрещна една изключителна светиня за православието – копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна, която се намира в Зографския манастир на Света гора, Атон.

Иконата пристигна най-напред в Гоце Делчев, а на 1 юни отпътува за Банско. След посрещането й в курортния град започна архиерейска вечерня в храма „Св. Троица”.

На 2 юни (сряда) ще бъде отслужена архиерейска света литургия в храма „Св.Троица” в Банско. Началото на богослужението е в 7,00 ч., а началото на литургията – в 9,00 ч.

Светинята беше донесена в България лично от игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий. Творението е изработено в Света гора с благословението на Неврокопския митрополит Серафим и дарителството на православни християни от Банско и от цяла България. Иконата е осветена при своя първообраз в Зографския манастир и ще бъде поставена за постоянно поклонение в храма „Св. Троица“ в Банско.

Снимки: Кръстьо Шилев

Посрещането на светинята и архиерейска вечерня в храма „Св. Успение Богородично” – гр. Гоце Делчев бяха отслужени на 31 май от Неврокопския митрополит Серафим. На 1 юни сутринта Негово Високопреосвещенство отслужи архиерейска света литургия, а около 16,00 ч. безценната реликва потегли за Банско.

В Гоце Делчев иконата беше носена и от кмета на града Владимир Москов и Богдан Боцев – народен представител в 44-тото и 45-ото Народно събрание. Стотици хора се събраха, за да посрещнат и се поклонят пред светинята. Цели семейства изчакаха реда си, за да целунат чудотворния образ на Пресвета Богородица Акатистна.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular