Monday, May 13, 2024
HomeРегионДупницаСняг заваля на връх Мусала! Термометърът в Дупница счупи 28-годишен температурен рекорд

Сняг заваля на връх Мусала! Термометърът в Дупница счупи 28-годишен температурен рекорд

След горещините и температурите от над 40 градуса през последните дни лятото ни поднесе изненада. На връх Мусала заваля сняг в края на юли.
“Честит първи сняг на връх Мусала, дори в тези необичайно високи температури за 27 юли! При измерени 42 градус по Целзий през тази седмица, заснеженият връх със сигурност си е чудесно зрелище. Природата ни изненадва и вълнува със своята уникалност и непредсказуемост.

След преминаването на студения атмосферен фронт, който проникна и във височина, валежите тази сутрин на вр. Мусала бяха от сняг, а температурата се доближи до 1-2 градуса по Целзий…”, написаха от Meteo Balkans.
През юли летните снеговалежи са изключително редки. Условия за това има при мощни студени фронтове, които драстично понижават температурите над 2000 метра.
Във вторник срещу сряда в Дупница бе отбелязан температурен рекорд. В 22.00 часа термометрите показваха 27 градуса. Подобни температури в града не са измервани през последните 28 години, като най-високата е била през 2012 г. Тогава са измерени 26 градуса в 22.00 часа, съобщи любителят метеоролог от Дупница Асен Стоянов. От своя профил във фейсбук той съобщи:

“Часът е 22.16 ч., за последните 4 часа атмосферното налягане е паднало със 7 пункта. Подобно РЯЗКО падане на атм. налягане вещае буря. Не е задължително, но е силно вероятно. Метеорологичната станция на снимката е заверена и напълно вярна! Такава висока температура в 22.00 ч. никога не е имало през последните 28 години! Най-високата беше през 2012 г. – 26 градуса в 22.00 ч. Градът е Дупница, адреса е на 541 м. надморска височина. През последните 28 години такова нещо не се е случвало! За следващите 26 часа са в ход 7 предупреждения за опасно време! Никога не е имало такава обстановка в Дупница! Невероятно!”.
След преминаването на студения атмосферен фронт в четвъртък, градът се събуди с рязък спад на температурите, като сутринта термометрите показваха 15 градуса. Жълт код за силен вятър и гръмотевични бури в страната остана в сила през целия ден, а градушка колкото орех удари Северозапада.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular