Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДиабетичка от Рила вдигна на крак омбудсмана Диана Ковачева за липсата на...

Диабетичка от Рила вдигна на крак омбудсмана Диана Ковачева за липсата на инсулин

Диабетичка от Рила вдигна на крак омбудсмана на страната Диана Ковачева за липсата на инсулин в аптечната мрежа. Жената е една от стотиците болни, които алармират, че липсват животоподдържащи препарати за лечението на захарен диабет.
Писмото й до омбудсмана Диана Ковачева е един от показателните примери, които илюстрират големия проблем. Рилчанката е с Диабет тип 1 от 2004 г. Тя се жалва на обществения защитник, че от една година среща проблем с намирането на определен вид инсулин.

Тя пише: „Днес реших да потърся съдействие отнякъде след поредното търсене в аптеките в гр. Рила, гр. Благоевград и гр. София. Звънях на Изпълнителната агенция по лекарствата може би около 10 пъти след препращане от тях на различни номера с обяснение на проблема и от всички телефони получих един и същ отговор, че при тях няма регистриран сигнал за липса на инсулина и че те не осъществяват контрол на фирмите, след което ги попитах кой трябва да подаде сигнал за липсата на инсулина и получих отговор, че сигналът трябва да го подаде фирмата доставчик.

След разговора с тях реших да позвъня на Министерство на здравеопазването, оттам получих същия отговор – не могат да ми помогнат с нищо, да търся фирмата, която го доставя, те не контролират фирмите и ако искам пак да се обадя на Изпълнителна агенция по лекарствата, дадоха ми и номер, на който да позвъня. Позвъних и от там получих същия отговор – те не контролират доставките и няма с какво да помогнат. След това реших да се обадя на „Ново Нордиск“, там ми вдигна една жена, която не се представи, след обяснение от моя страна ми каза, че са направили зареждане и няма проблем с инсулина, аз повторно се опитах да й обясня, но тя не ми даде шанс и ми затвори телефона“, жалва се гражданката с молба за помощ „за справянето с тези институции, прозрачност на процедурите и достъпен инсулин за всички диабетици“.
За огромния проблем омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков. Общественият посредник го информира за редица случаи на потърпевши от цялата страна, които търсят различен вид инсулин, на конкретна фармацевтична компания.

Тя поиска проверки по конкретните жалби и при констатиране на пропуски или нарушения настоява за незабавни мерки по тяхното отстраняване.

RELATED ARTICLES

Most Popular