Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникСпомен за градските хали в Перник

Спомен за градските хали в Перник

В своя публикация Историческият музей в Перник припомни на перничани за съществуването на градските хали.
„Тази сграда, в центъра на Перник, извисяваща снага до реката, там, където сега вървим забързани по площада от „Търговска“ до общината и обратно… мили и „сладки“ спомени за по-възрастните перничани, и много въпроси за по-младите… Градските хали”, пишат в своята публикация от музея.
Няма перничанин, който не е чувал за тях!
В структурата на Държавни мини „Перник“ функционира специално звено, наричано до 1925 г. „архитектурна служба“, която планира и координира изграждането на индустриалното селище. След 1925 г., когато Мината получава автономия, службата се трансформира в отдел „Благоустройство“, а три години по-късно се разделя на „архитектурна“ и „благоустройствена“ служба, завеждани съответно от архитект и инженер-строител. Задачата на строителното отделение била да задоволява нуждите на Мината по отношение на сгради, пътища, мостове, водоснабдяване и канализация. Планира се централната градска част с емблематичните за времето места на общуване, развити около знаковите и днес сгради на Минна дирекция, каса „Миньор“ (сега ДСК), Градските хали и гара Перник. Жилищните квартали, индустриалните звена и местата за общуване са отделени със зелени паркови площи дело на службата „Градини, паркове и залесяване“.
Централната градска част постепенно оформя съвременния си облик с градоустройствения план от 1963 г. и последвалите го актуализации през 1971 и 1974 г. През 1972 година са завършени сградите на хотел „Струма“ и Дома на синдикатите. Профсъюзният дом е изграден по проект на арх. П. Радев, арх. Ив. Сиврев, инж. П. Малеев и инж. Д. Каравчев. Именно на това място между 1932 г. и 1972 г. гордо извисяват снага Градските хали – „сладките“ спомени на много перничани…
„С благодарност към режисьора Минчо Събев, чрез когото фондът на музея вече разполага с вестник „Пернишки миньор“ от 23.05.1933 г. Да се запознаем чрез снимките с магазините и първите стъпки на Пернишката градска община относно „дюгените, находящи се в новопостроения общински покрит пазар“…”, пишат от музея в публикацията си.

RELATED ARTICLES

Most Popular