Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияТревога! Ескалират случаите на домашно насилие в Пловдив

Тревога! Ескалират случаите на домашно насилие в Пловдив

Бизнесмен преби съпругата си с тенис ракета, внук издевателства над 95 год. си баба

Изключително тревожна тенденция към ескалация на случаите с домашно насилие през тази година отчетоха от пловдивската прокуратура. Нарастват инцидентите с пребити възрастни хора,  силна агресия в семейната среда и други тежки прояви, заяви говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев. Само в последните няколко дни са регистрирани четири „зловещи“, по думите му, случая.

При един от тях известен бизнесмен от строителния бранш е тормозил цялото си семейство, включително с подслушване, проследяване и видеоконтрол, а когато преди два дни открил, че съпругата му говори по „немаркиран“ от него телефон, и я пребил от бой. Това не е първият случай на насилие от негова страна, тъй като лекарят, който я прегледал си спомнил, че преди няколко месеца тя отново е идвала при него с травми и белези по лицето, макар и да заявила, че е паднала по стълби.

В другия случай алкохолизиран внук редовно е пребивал 95-годишната си баба, тормозейки я за пари,  докато, също преди два дни, последният побой бил толкова жесток, че съседи са повикали бърза помощ и старицата в момента е в кома. Насилникът е бивш  полицай Иван Дачев и син на дългогодишния кмет на община „Марица“ Запрян Дачев  е арестуван за жестокия побой, който нанесъл преди два дни на възрастната си баба.В последните месеци мъжът живеел в едно жилище с трудноподвижната жена. Дачев системно злоупотребявал с алкохол, на 13-ти декември отново в пияно състояние вдигнал скандал на баба си. Ритал и удрял по главата и тялото възрастната жена, след което си лягал. На следващия ден отново я пребил жестоко, но този път почти до смърт. Когато пристигнала наетата да се грижи за нея болногледачка, тя заварила ужасяваща кървава картина из цялата стая. Внукът безразлично излъгал, че баба му е паднала от леглото, но жената повикала полиция и бърза помощ. В момента старицата е в болница в кома и с опасност за живота, а побойникът ще бъде съден за тежкото престъпление, за което може да получи от 3 до 15 години затвор. Иван Дачев бе уволнен от полицията преди повече от десет години след разследване, разкрило множество злоупотреби и нередности.

При третия случай, отново в Пловдив, извършителят е нанесъл побой на съпругата си и е направил опит да я изнасили пред двете им деца на 5-годишна възраст. Изнесени са данни и за четвърти случай в града на тепетата – за мъж, осъждан за убийство, който напускайки на 12 декември клиниката за алкохолизъм, в която се лекувал, на следващия ден, упражнил домашно насилие върху майка си – счупил й телефона, потрошил мебели в къщата и я заплашвал. Жената успяла да избяга при съсед от долния етаж, който подал сигнал в полицията.

Всички извършители са арестувани  и ще бъдат съдени по тежки членове от Наказателния кодекс, но тук вече се налага и съдействието на обществеността, за да се води безкомпромисна борба с домашното насилие, каза прокурор Атанас Илиев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular