Sunday, May 26, 2024
HomeРегионДупницаТройно увеличават наемите на общинските жилища в Дупница, новата цена ще е...

Тройно увеличават наемите на общинските жилища в Дупница, новата цена ще е 1, 35 лв./ кв. м

Юлияна КОЛЧАКОВА

Тройно увеличение на наемите за общински жилища се предвижда в Дупница. Предложението е цената на квадратен метър да стане 1, 35 лв., като сега наемателите плащат по 45 ст./ кв. м. Увеличението е заложено в нова Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за управление и разпореждане с общински жилища, която предстои да бъде обсъдена от Общинския съвет на предстоящо заседание.

Увеличението се налага заради нарастващите разходи за поддръжка на жилищата, за която ще отиват приходите. Мотивирано е и с нарастването на минималния праг на брутните доходи на наемателите – възнаграждения, пенсии, социални помощи. Едно от условията за настаняване в общинско жилище е свързано с общия годишен доход на лицата и техните семейства.

Сегашните цени са от 2006 година. Тогава минималната работна заплата е била 160 лв., актуализирана впоследствие на 650 лв., а от 1 април става 710 лв. Преди 16 години минималната пенсия е била 85 лв., а към края на 2021 година – 370 лв.

Приходите ще отиват за поддръжка на жилищата. „Отдаването под наем на общински жилища е част от социалната функция на общината, която помага на крайно нуждаещи се лица да живеят при добри жилищни условия и плащат по-нисък наем от свободния. За да бъде възможно осъществяването на тази социална функция, община  Дупница извършва разходи за поддръжка на жилищата. Вземайки предвид факта, че общинският сграден фонд остарява, с всяка изминала година разходите за ремонти и поддръжка се увеличават”, се казва в проекта за новата наредба. Документът може да бъде прочетен на сайта на общината. Увеличението ще стане факт, ако го подкрепят общинските съветници.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. каква поддръжка прави общината.това са пълни лъжи. в самият договор е вписано че поддръжката е за сметка на наемателя

Comments are closed.

Most Popular