Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградКирил Петков в Благоевград: Цената на тока няма да се вдигне от...

Кирил Петков в Благоевград: Цената на тока няма да се вдигне от 1 април

  • Стопани от Кърналово поискаха от премиера по-къса верига от производители до крайни купувачи

  • България не е обещавала дата за отпадане на ветото за Република Северна Македония, заяви още министър -председателят

На срещи с граждани в Югозападна България премиерът Кирил Петков отговаря на въпроси за цените на стоките, електроенергията и газа. Министър-председателят посети населени места в област Благоевград, за да се срещне с жителите им и да чуе техни въпроси и искания.  Първата среща на премиера беше с граждани на Благоевград на централния площад “Македония”. Най-много от въпросите към него бяха за растящите цени.

Главоломно се вдига цената на тока и газа в Европа, а всяко производство зависи от това, посочи Петков. До момента българското правителство е отделило три процента от брутния вътрешен продукт на страната в помощи за ток, а през април ще бъдат отпуснати допълнително 700 млн. лева директни помощи, каза още премиерът. Отделно 100 милиона лева ще бъдат раздадени като помощи за Великден, за да може най-засегнатите от повишените цени хора „да имат глътка въздух“, допълни той.

Цената на тока няма да се повиши след отпадането на мораториума от 1 април, заяви още премиерът Кирил Петков. Според него, за да се овладее енергийният ценови шок Европейският съюз трябва да играе на световните пазари като един  купувач.

Министър-председателят беше попитан и за бъдещето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Тя е важна за цялостното развитие на региона, за свързаността ни с Гърция и трасето е приоритет, отговори Петков. Решението за изграждането на отсечката през дефилето ще е базирана на оценки за екологичния ефект, цени и графици, допълни той.  В петричкото село Кърналото министър-председателят посети зеленчуковата борса, на която местни производители предлагат продукцията си. Освен повишените цени на газа, ел. енергията и на торовете, производителите посочиха като проблем броя на прекупвачите и поискаха по-къса верига от производители до крайни купувачи. Министър-председателят пое ангажимент за среща с министъра на земеделието, на която да бъдат обсъдени поставените проблеми.

Пред журналисти след срещата с производителите Кирил Петков коментира акцията на спецпрокуратурата в ДАНС. Премиерът каза, че ДАНС работи усилено във връзка с установена агентурна диаспора, работеща за различни интереси. Вече е докладвано за агенти, работили конкретно срещу разбирателството между България и Република Северна Македония, каза още той.

България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, това заяви в Благоевград премиерът Кирил Петков. „Това с календара не работи“, каза премиерът по повод споменаването на конкретна дата от македонски медии за отпадане на българското вето за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Петков обаче беше категоричен, че има много сериозен напредък в диалога с югозападната ни съседка. Пред репортери в Благоевград той потвърди, че очаква скоро да бъде обявен компромис между София и Скопие за две важни исторически личности.

„Историческата комисия е единствено тази, която може да даде на двете правителства по кои от историческите фигури те са се съгласили и кои от историческите факти вече могат да се приемат като общи, така че аз очаквам в съвсем скоро време историческите комисии да излязат. Доколкото съм информиран, прогресът е огромен.“

Има ясни неща, които трябва да изпълним, каза по отношение на преговорния процес с Република Северна Македония (РСМ) премиерът Кирил Петков. Това са постигнати резултати на историческата комисия, преодоляване на езика на омразата, механизъм, който да бъде вкаран в потенциална европейска преговорна рамка, посочи Кирил Петков. „Примерно конституцията на РСМ дали ще включва правата на българите в РСМ и какъв е механизмът да се гарантира, че ще бъде така“, допълни министър-председателят.

Петков посочи, че в момента Западните Балкани са потенциална конфликтна точка, свързана с войната в Украйна.

Премиерът коментира още, че отношенията между България и РСМ са добили по-голямо геополитическо значение, но като премиер ще следи за конкретните решения.

По отношение на преброяването на гражданите с българско самосъзнание в РСМ Кирил Петков отбеляза, че единственият начин да има истински данни е като българите се включват в колективните права в конституцията на РСМ. „Ние трябва да можем по време на тези общи преговори, в коя точно фаза да видим, да се вкарат конституционно тези колективни права на българите“, допълни Петков.

„Но тук е много важно да се каже – не е въпросът сега да се хвърлят камъни от едната страна и от другата страна, ние трябва да работим заедно това да се промени“, каза още министър-председателят и допълни, че в последните 30 години политиката на страната не е била достатъчно конструктивна.

RELATED ARTICLES

Most Popular