Monday, May 13, 2024
HomeАктуално от днесТрус на световните фондови пазари заради опасения за "неизбежна" инвазия на Русия...

Трус на световните фондови пазари заради опасения за “неизбежна” инвазия на Русия в Украйна

Водещите фондови борси по света се намират под солиден натиск от продажби на акции заради подновените притеснения за евентуална военна инвазия на Русия в Украйна, която може да бъде факт дори още тази седмица.

Русия разполага с войски да нахлуе в Украйна “по всяко едно време” и американските граждани трябва да напуснат страната в рамките на следващите 48 часа, предупредиха през уикенда САЩ. Инвазията може да започне с въздушни бомбардировки, които биха затруднили заминаването и ще застрашат цивилните, посочиха от Белият дом.

Междувременно американският президент Джо Байдън отново заяви, че всяка една евентуална руска атака спрямо Украйна ще бъде последвана от серия сериозни санкции. През уикенда Джо Байдън и руският президент Владимир Путин проведоха нов телефон разговор, без обаче да бъде постигнат осезаем напредък.

Напрежението остава високо и в понеделник с оглед на руските военни сили, които провеждат учения близо до границата на Украйна с Беларус, както и на руски военни кораби, разположени в Черно море. Предполага се, че Русия е разположила около 130 000 войници близо до границата с Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц днес е на посещения в Украйна и Русия, страхувайки се, че изтича времето, за да се предотврати война. Украйна пък поиска спешна среща с Русия в рамките на следващите 48 часа.

Нарастващите страхове, че инвазията на Русия в Украйна е неизбежна, провокираха агресивни продажби на акции на азиатските и европейските фондови борси, като се очаква този спад да се пренесе и на търговията на Уолстрийт. В същото време инвеститорите отново се обърнаха към държавните облигации с оглед на статута има на убежище при геополитически кризи, което пък доведе до намаляване на тяхната доходност.

Златото поскъпва с близо 1%, а петролните фючърси достигнаха нови 7-годишни върхове.

Азиатските борси приключиха днешната търговия със загуби, като японският индекс Nikkei падна с 2,23%, китайският Shanghai Composite се понижи с 0,98%, а индексът Hang Seng – с 1,41%.

 

Европейските борси бележат още по-сериозни спадове, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,67% към най-ниско ниво от 24-ти януари насам. Немският фондов индекс DAX 30 губи 3,25% от стойността си, а френският CAC 40 – 3,5%. Спад с над 3% бележат и основните индекси на фондовите борси в Милано (IMB) и Мадрид (Ibex-35).

Фючърсите на американските фондови индекси сочат за негативен старт и на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с около 230 пункта преди старта на днешната търговия (понижение  0,67%), тези на широкият индекс S&P 500 – с 0,76% и на технологичния индекс Nasdaq 100  – с 0,94%.

В края на миналата работна седмица индексът DJIA падна с над 500 пункта (с 1,43%), S&P500 загуби 1,9% от стойността си, а Nasdaq Composite падна с цели 2,78%.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular