Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБанскоТуристически обекти масово се затварят в Банско,     препоръчаха нови туристи...

Туристически обекти масово се затварят в Банско,     препоръчаха нови туристи да не се настаняват

  • Близо 700 души от 29 страни са посетителите на курортния град към 15 март

  • Още един британец, живеещ в Банско, е със съмнения за коронавирус, другите 5-има, поставени под карантина, са с отрицателни проби

 

Кметът на община Банско апелира хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта. Бизнесът масово затваря обектите заради бързо разрастващата се епидемия от коронавирус у нас. Препоръките на кмета на Банско Иван Кадев към туристическия бранш бяха оповестени на сайта на общината и изпратени до всички собственици и управители на хотели и апартаментни комплекси. Една от причините е, че по предварителна информация в близките дни в курорта се очакват около хиляда гости от Великобритания, пише БНР. Повечето от хотелите в Банско и съседното СПА селище Баня вече затвориха заради резкия спад на туристите и нарастващия брой отказани резервации. Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес, определи препоръките на кмета като отговорни, но ефект ще има само ако всички от бранша проявят солидарност. От общинския пресцентър съобщиха, че официално регистрираните посетители на Банско на 13.03.2020 г. са 2172 души, от които към 15 март на територията на общината се намират само 692-ма души от 29 страни. Всички те са били информирани за извънредното положение в страната и мерките за защита от заразяване, които е необходимо да вземе всеки у нас.

В изпълнение на програмата на община Банско за борба с коронавируса вече има организация за дезинфекция на уличната мрежа на територията на общината със специални препарати веднага щом позволят метеорологичните условия.

Населението да запази спокойствие и да осигури безпрепятствено преминаване на специализираната техника по улиците, допълниха от общината.

Същевременно директорът на здравната инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов заяви, че още един британски гражданин, който живее в Банско, е със съмнения за коронавирус. Той е настанен в инфекциозното отделение на областната болница. Резултатите от пробите ще излязат в понеделник.

Отрицателни са пробите на петимата английски граждани, които в събота бяха поставени под домашна карантина в апартамента си в Банско. Служители на полицията и Районната здравна инспекция ги изолираха по сигнал, че преди да влязат в България, те са имали контакт с болен от коронавирус във Великобритания. Семейството – двама възрастни и три деца – ще останат под карантина в срок от 14 дни.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular