Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятТурци горят долари и унищожават айфони след призив на Ердоган

Турци горят долари и унищожават айфони след призив на Ердоган

Напрежението расте! Вашингтон предупреди Анкара: САЩ помнят и няма да забравят!

 

Турци горят долари и унищожават айфони в отговор на призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бойкот на американската електроника, предаде Ройтерс.

Подобни видеозаписи, демонстриращи негодуванието на турците от Съединените щати, съюзник на Турция от НАТО, циркулират из социалните медии.

Сара Сандърс

Турският авиопревозвач Търкиш еърлайнс и турската телекомпания Тюрк телеком същевременно предприеха кампания за бойкот на реклами на САЩ и американски фирми.

Предната вечер група таксиметрови шофьори от Истанбул, които бяха поставили на автомобилите си турския национален флаг, проведоха протест покрай консулството на САЩ в града и поставиха там черен венец в знак на протест.

В последно време отношенията между Вашингтон и Анкара силно се влошиха. САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън. В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ.

Говорителят на Белия Дом Сара Сандърс пък предупреди, че САЩ „няма да забравят“ как турското правителство се е отнесло с американския пастор Андрю Брънсън, който е под домашен арест в страната. Тя посочи още, че финансовите трудности на Анкара са благодарение на собствената й политика, а не заради действията на Вашингтон, предава европейската редакция на електронното издание Politico, цитирано от “Фокус”.

„Смятаме, че Турция и конкретно президентът Ердгоан се отнесе към пастор Брънсън, за който знаем, че е много добър човек и отличен християнин, който не е направил нищо лошо, много несправедливо“, заяви Сандърс по време на брифинг.

„И това е нещо, което администрацията няма да забрави“. Изданието припомня, че пасторът бе арестуван през октомври 2016 г. от турските власти по обвинение, че е сътрудничил на терористични организации и в шпионаж. В сряда турският съд отхвърли обжалването на Брънсън. Сандърс посочи, че увеличените мита върху стоманата и алуминия от Турция не зависят от освобождаването на пастора, но наложените наскоро санкции срещу турски официални лица „са специално заради пастор Брънсън и други лица, за които смятаме, че са задържани несправедливо“. Тя отбеляза също, че Белият дом наблюдава турския финансов сектор, тъй като валутата му се е понижила в последните дни, въпреки че Катар в сряда обеща да се намеси с инвестиция от 15 милиарда долара.

Говорителят на Белия дом отхвърли идеята, че политиките на САЩ по отношение на съюзника му от НАТО, с които отношенията между страните се влошиха допълнително, са предизвикали финансовите трудности на Анкара. “Икономическите проблеми на Турция са част от дългосрочна тенденция от собствените й политики, а не резултат от действия, предприети от САЩ”, подчерта Сандърс.

„Ако САЩ екстрадират Фетуллах Гюлен, Турция може да предаде пастор Андрю Брънсън, заяви лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели“, цитиран от Анадолската агенция.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=uHuZUGTGK0A

 

RELATED ARTICLES

Most Popular