Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБанско30-годишен лекар е загиналият турист в Пирин, полетял от склон с наглон...

30-годишен лекар е загиналият турист в Пирин, полетял от склон с наглон 70 градуса, след като се спънал, спасителят Петър Чолев: Винаги си пазете батериите в планината

 

30-годишен лекар от Пловдив е загиналият под връх Вихрен в Пирин. Той практикувал в София. Мъжът и приятелката му потеглили по тъмно заедно с водач от хижа “Вихрен” към пиринския първенец. Към 5,30 ч., малко преди да достигнат Джамджиев ръб, единият от групата се подхлъзва и полита по склона с наклон 70 градуса.

30-годишният лекар е открит е мъртъв в улей под Джамджиеви скали

Открит е мъртъв в улей под Джамджиеви скали. С моторна шейна тялото на загиналия бе транспортирано от спасителите от ПСС – Банско до м. Шилигарника. Полицаи от РУП – Банско снеха показания в пункта на ПСС от останалите двама. След това тялото на загиналия бе транспортирано за аутопсия до МБАЛ – Благоевград. Не се е наложило използване на хеликоптер за акцията в района на връх Вихрен, тъй като още преди разсъмване се установило, че пострадалият е починал, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК. Първата спасителна група от седем души е заминала в 06.30 часа, за да окаже съдействие, след което към тях се присъединили още колеги. Акцията е приключила към 11 ч. Тялото на починалия е откарано в ски центъра „Шилигарника”.

„Организира се една група и се отиде към района на нещастието. За съжаление момчето беше починало. Според мен са познавали района, добре екипирани горе-долу, но лош момент”, коментира и планинският спасител в ПСС – Банско, Методи Баненски.

Всеки ден десетки алпинисти се опитват да покорят връх Вихрен, но маршрутът е изключително труден, особено през зимните месеци, и опасностите са много, предупреждават планинските спасители.

Планинският спасител в ПСС Банско Петър Чолев също коментира:В момента няма голяма снежна покривка, но това не означава, че планината не е опасна. Няма значение дали е източен, северен, южен, или западен склон, снегът или е фин, или е лед. Малко количество е, но е безкрайно опасен. Едно такова подхлъзване в един такъв терен значи без котка и без пикел човек много трудно може да оцелее. Едно от най-важните неща, които винаги казваме –нека да си пазим батериите на телефона, нека да имаме и външни батерии, нека да ги държим някъде на топло, за да имаме винаги връзка със 112 или с ПСС.”

Зимната екипировка и оборудване са задължителни. Спасителите припомнят още, че в планината винаги трябва да се движим с опитен водач.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular