Собственикът на „Изамет” – Дупница, Илия Златанов: Синът ми Явор ми прати биячи, лежах в локва кръв

Илия Златанов

Нищо в асансьорите в НДК не е наред, продължава да твърди Илия Златанов

Бизнесменът Явор Златанов, който монтира скандалните асансьори в НДК, неотговарящи на изискванията за безопасност, е пратил биячи на собствения си баща Илия Златанов, собственик на дупнишкия завод „Изамет”.

Явор Златанов„Смазаха ме от бой, главата ми беше двойна, избиха ми зъбите, ритаха ме, обезобразиха ме, лежах в локва кръв, по чудо съм жив. И всичко това, за да ми отнеме бизнеса”, това обяви в редакцията на вестник „Вяра” Илия Златанов, който е главен секретар на Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори.

Явор Златанов

Илия Златанов поясни, че двама души, които го информирали, че са пратени от Явор Златанов, са го пребили на 11 август миналата година. „Пуснал съм жалба до Софийската градска прокуратура, имам медицинско свидетелство, в което е записано, че след инцидента съм с охлузвания и избити зъби.

Явор, като мой биологичен син и съдружник, работи отделно с предприятието в София, той не произвежда асансьорите в Дупница. Той всячески нарушава всички норми в обществото, служи си с рекет и праща биячи – на гърба си съм го изпитвал. За да узаконява техническите си безобразия, използва нотифицирано лице “Лифт Сертификат Технически университет-София”.

Той също е незаконен, защото не е регистриран по Търговския закон. За да опровергая уверенията на председателя на ДАМТН Петър Горновски, разполагам и ви изпращам писмо до други два органа, които са авторитетни и обективни. Тях ги притискат да прегледат асансьорите, без да им предоставят документацията, защото няма такава. „Лифт Сертификат ТУ-София” чрез служителя си Янко Месержиев, тъст на Димитър Гюров от ДАМТН ГД ИДТН (Именно Гюров е началник на регионалния отдел в София, чийто служител пусна асансьорите в НДК, без да отговарят на изискванията, потвърдиха наши източници – б.а.).

Петър Горновски

“Лифт Сертификат ТУ-София” от 10 години безогледно пуска на пазара неизправни и некачествени асансьори. Останалите нотификационни органи редовно са потискани и редовно си губят клиентите. По този начин неизправните производители, вместо да хвърлят огромни средства за привеждане в съответствие продукцията си и поскъпяването с 1500 лв. на брой, плащат по 600 лв. на ТУ и стават изправни. Представям Ви още неизправни документи на Явор Златанов за регистриране на асансьор, които са отхвърлени. Изпратени са документи за асансьори, монтирани в “Люлин”, които не отговарят нито на стандартите, нито на нормативната уредба”, писа в писмо до „Вяра” Илия Златанов.

Първият документ – ЕС Декларация за съответствие, не отговаря на изискванията на нормативната уредба и няма нотифициран орган, оценил системата за пълно оценяване на качеството и потвърждение, че асансьорът е безопасен за експлоатация.

В третия документ ограничителят на скоростта е с оценено съответствие на типа на предпазното устройство от „Лифт Сертификат ТУ –София”, но няма подписи. В третия документ ограничителят на скоростта е с оценено съответствие на типа на предпазното устройство от „Лифт Сертификат ТУ –София”, но няма подписи. И вторият, и четвъртият нямат подписи.

Припомняме, че в редакцията в началото на месеца получихме писмо, че асансьори в НДК са пуснати в експлоатация, без редовни документи и без да отговарят на изискванията за безопасност. 

 

„Това е недопустимо – нотифицираните органи са с издадени разрешителни за дейност от ДАМТН и са под контрола на агенцията. С какво право председателят на агенцията ще узаконява с помощта на нотифицираните органи неизправни асансьори? Тези нотифицирани лица “БУЛГАРКОНТРОЛА” АД и “ЕСТИМА КМ”ООД изпратиха ли представители, узакониха ли асансьорите? Как се преправят документи на асансьори, за да отговарят на изискванията, а самите асансьори на кои документи отговарят – на истинските или на преправените? Как ДАМТН е издала разрешително за дейност като нотифицирано лице на “Лифт Сертификат Технически университет-София”, без да има регистрация по Търговския закон? Как и по какъв начин се издават разрешителни за дейност на лица, които не отговарят на изискванията и как се узаконяват опасни съоръжения? Г-н Горновски, кои са приоритетите на агенцията, която оглавявате?”, питат специалисти от асансьорния бранш.

Иначе Илия Златанов се обърна към „Вяра” с думите: „Уважаема редакция, Вие единствени се осмелихте да кажете, че царят е гол! Ще си позволя да Ви информирам относно НДК и други обекти.”

Златанов все още твърди, че нищо в асансьорите в НДК не е наред. На въпрос на „Вяра” дали след гръмването на скандала не е възможно те да бъдат приведени в съответствие със стандартите той отговори. „Ако носите обувки номер 36, ще се поберете ли в номер 33?”.

Явор Златанов категорично отрича пред органите на реда да е пращал биячи на баща си, до момента в прокуратурата няма събрани доказателства, че той е поръчителят. Потърсихме го за коментар, но телефонът му беше изключен. Той запазва правото си на отговор.

И Явор Златанов, и Горновски твърдят, че асансьорите в НДК са изправни.

Илия Златанов обаче е категоричен: „Шестте новопостроени асансьора в сградата на НДК са изградени в разрез с изискванията. Още през месец септември изразих тревогата си пред ДАМТН, че асансьорите в НДК не отговарят на ЕN81-20/50. Не получих задоволителен отговор. Беше ми казано, че са с редовни документи и извършен краен контрол. Считам, че това не е истина. Тези асансьори не отговарят на 15 изисквания по ЕN81-20/50 и на две условия на посочените стандарти – ЕN81-1 и наредбата за съответствие на съществуващите изисквания, а именно, първо, липсата на сертификат за електромагнитна съвместимост на ел. управлението и липса на сертификат на носещи ремъци, производство на „Мегадийн“. В случая има 3 нарушения, за които ще потърсим отговорност“, каза Златанов, който уведомил за случая прокуратурата.