Община Сапарева баня си партнира с катедра „Градоустройство”  в модула „Проект за градско развитие”

Община Сапарева баня е партньор на катедра „Градоустройство” при Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия – София в модула „Проект за градско развитие”, специалност „Урбанизъм”, образователна и квалификационна степен „Бакалавър”, трети семестър. Основната роля на общината е предоставяне на реална задача и материали за разработка от студентите, осигуряване на достъп и възможност за анализиране на моментното й състояние чрез посещения на място и провеждане на теренни проучвания. Основен акцент ще е и възможността за публично представяне на финалните резултати, постигнати от студентските екипи пред населението и обществеността на територията на община Сапарева баня.

Основната цел на студентския проект в модула „Проект за градско развитие” е да се разработи пространствена концепция за урбанистично развитие на общината и града, обоснована на социално-икономически, културно-исторически, функционални и географски анализи на територията. Разработването на студентския проект е с продължителност 15 учебни седмици и завършва с представяне и защита на постигнатите резултати от 4-те екипа.

Реализирането на партньорството с предоставените възможности с разработването на реалната задача и максималното доближаване до реалната обстановка ще допринесе положително при изграждането на младите специалисти в областта на териториалното устройство. Не на последно място ще бъдат генерирани и свежи идеи за възможностите и перспективите при развитието на общината и града. От особена важност е и създаването и презентирането на възможностите за бъдещото развитие на дипломираните студенти като кадри в отделите по териториално и селищно устройство на общинските администрации.