Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияМВР шефът назначи проверка на СОБТ по искане на барети

МВР шефът назначи проверка на СОБТ по искане на барети

 

27 служители сигнализираха за своеволия, шуробаджанащина, репресии и други нарушения на възстановения командир на отряда Георги Гайков

 

 

Вътрешният министър Валентин Радев назначи проверка на ръководството на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Повод за разпореждането му стана отворено писмо на 27 барети, в което те сигнализираха за своеволия, шуробаджанащина, репресии и други нарушения на възстановения командир на отряда Георги Гайков, лансиран за поста още от скандалния бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Именно двамата ръководеха трагичната акция в Лясковец през 2013 г., при която загина служител на СОБТ.

Според писмото на баретите по ръководството на Гайков в отряда се извършват “тотална саморазправа с неудобни служители”, “прояви на лоши практики”, както и “създаването на атмосфера на недоверие между служителите, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношение, а не на професионални качества, опити за саморазправа, нарушаване на основни принципи на работа в МВР, каквото се явява възможността за кариерно израстване, професионално обучение”.

Поведението на Гайков довело до страх у баретите, които работели под силно напрежение, а тези, които не са приближени на командира, са лишавани от полагащото им се допълнително материално стимулиране.

Вместо това се толерирали служители с недостатъчна подготовка, а хора с опит биват подценявани и изтиквани в периферията. В един конкретен случай служители са били репресирани, след като подали сигнал за неспазване на нормативната уредба в СОБТ.

Сред служителите се говорело, че тайно се подготвя нов щат по предложение на Гайков с цел отстраняване на неудобни служители и назначаване на хора от близкия му кръг.

“Един от тези удобни служители скоро след назначаването му беше задържан за контрабанда на цигари и му е повдигнато обвинение за ощетяване на държавата с милиони левове. По негово време е и добилият печална слава случай “Лясковец”, при който настъпиха тежки последствия и загуби не само за държавата, а и за служителите от отряда. Беше изгубен човешки живот и пострадаха 4-ма служители, като за взетите решения за смяна на ръководни служители, никой не се осмели да му потърси отговорност”, се посочва още в писмото.

Служителите твърдят, че командирът често използва служебни автомобили за лични цели – транспортиране на приятелката му до различни дестинации, дори през почивни дни, като някои от съвместните им посещения са на молове в София, което не е свързано със служебни ангажименти, а водачите на служебния автомобил са принудени да чакат в паркинга по няколко часа.

RELATED ARTICLES

Most Popular