Monday, May 13, 2024
HomeНовиниБългарияООН: България е в групата на развитите икономики, но не и на...

ООН: България е в групата на развитите икономики, но не и на богатите

 Българите имат късмета да живеят в икономически развитата част на планетата, но страната все още не може да прескочи прага и да влезе в групата на държавите с най-високи доходи в света, където са всички останали от ЕС с изключение на нашата страна, Румъния и Хърватия. Това сочи глобалният поглед върху ситуацията в света, представен в  ежегодния доклад на ООН, съдържащ и прогнозите за 2018 г.

От една страна, България попада в най-високата икономическа категория на ООН – на държавите с развита икономика, включваща общо 36 държави: всички страни от ЕС плюс САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Норвегия, Исландия и Швейцария.

Най-голяма е групата на развиващите се икономики – общо 124 държави предимно в Африка, Азия, Латинска Америка и Карибите, сред които и Китай.

Други 17 държави са класирани като икономики в преход – предимно балканските страни извън ЕС и бивши съветски републики.

От друга страна обаче, България все още не може да влезе в категорията на най-богатите страни, класирани на базата на показателя брутен национален доход (БНД) на глава от населението. Той не включва директно заплатите и паричните доходи на гражданите, а може да се разглежда по-скоро като измерител на цялостното благосъстояние на съответното общество.

Страната ни попада във втората най-добра категория по богатство от общо четири – на т. нар. страни със средни към високи доходи (upper middle income). В момента в тази група влизат 47 страни с БНД на човек между 3956 и 12 235 долара.

Историческата справка в сайта на Световната банка, чиято методика се ползва в доклада на ООН, показва, че след промените у нас през 1989 г. България дълги години е била в категорията на държави със средни към ниски доходи, т. е. с по-бедна икономика.

Историческият скок се случва през 2006 г., когато България прескача в по-високата категория. Оттогава насам обаче не може да се придвижи напред.

В съседна Румъния промяната се случва година по-рано – през 2005 г.

В групата на най-богатите държави, с най-висок БНД на глава от населението, попадат 50 страни. Те включват повечето държави от ЕС, включително Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

В категорията подгласник, която включва и България, влизат само още две държави от ЕС – Хърватия и Румъния.

Най-слабо представящите се страни са в категорията на ниски доходи, т. е. брутен национален доход на глава от населението под 1005 долара.

В доклада си ООН прогнозира малко по-нисък растеж у нас през 2017 г. и 2018 г. в сравнение с прогнозите на правителството – 3.6% за двете години спрямо 4% очаквани от кабинета тази година и 3.9% – през 2018 г.

Световната икономика тази година нараства с около 3 процента, което е значително ускорение спрямо миналата година, коментира Асошиейтед прес.

Според ООН възходът се дължи предимно на по-бързия растеж на големите развити икономики, като Източна и Южна Азия остават “най-динамичните” райони в света.

В документа се отбелязва, че спрямо 2016 г., когато растежът бе 2.4 процента, показателят бележи ускорение в близо две трети от страните в света.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular